Повећање мјесечног износа стипендијe мисија Секретаријата за културу и образовање

Општина Херцег Нови у складу са Одлуком о стипендирању и награђивању студената, додјељује стипендије студентима основних и специјалистичких академских и примјењених студија, и мастер академских и примјењених студија, путем конкурса који је ове године расписан 3. октобра.

Како је за РТХН казала секретарка за кутуру и образовање Ана Замбелић Пиштало направљена је прелиминарна ранг листа коју ће објавити чим студентима који студирају у иностранству оцјене буду преведене на црногорски систем бодовања, што је у надлежности Министарства просвјете.

Ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу и образовање

– Можда и мало каснимо са објављивањем листе јер Министарство просвјете даје потврду какав је просјек одређеног студента. Ти млади људи, али и ми у Секретаријату смо им се обраћали много колико пута и мени је просто жао да некога негдје елиминишем, јер, док су се пријавили на конкурс, они, претпостављам, имају услове, међутим, нама у Секретаријату потребна је и та потврда из Министарства просвјете јер ми нисмо надлежни, нити можемо да се бавимо претварањем оцјена и да дајемо некакав легитимитет цјелој тој причи, казала је Замбелић Пиштало.

Ове године постоји шанса да мјесечни износ од 90 еура буде повећан на 120 еура, наводи Замбелић Пиштало.

– Оно чему ћемо стремити у наредном периоду је то да изменимо одлуку о стипендирању у оном дјелу који се тиче мјесечних издвајања. Надам се да ће нас одборници новског парламента подржати у тој мисији да са 90 повећамо на 120 еура. Свједоци смо да цјене расту, тако да не можемо сад превише. Стипендија се редовно исплаћује. Значи, за све оне који су до сада били корисници, никоме не дугујемо, казала је она.

Локална управа има и додатну буџетску линију за подршку даровитим и талентованим студентима и да је и та ставка је повећана, додала је Зимбелић Пиштало.

– Ми смо у буџету за наредну годину мало ту ставку повећали, тако да ћемо гледати да ову дјецу која освјајају награде на домаћим и међународним такмичењима и кроз неке мале, стимулансе додатно подржимо. То је оно што је у надлежности локалне управе кроз који се, да кажем, штити јавни интерес и покушава се послати порука младим, успјешним људима да смо ми из локалне управе уз њих, наравно, у мјери могућег, закључила је Замбелић Пиштало.

Право на стипендију имају студенти који су положили све испите из претходне године студија у висини 100% ECST кредита и постигли просјечну оцјену 9,00 уз услов да су: црногорски држављани и имају пребивалиште у општини Херцег Нови, или лица са статусом странца са сталним настањењем у херцегновској општини, да су први пут уписали семестар студијске године, да нису губили годину током студија и да нису у радном односу на неодређено вријеме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here