Попис у Херцег Новом протиче без проблема

У Црној Гори је почео попис становништва, домаћинстава и станова који ће трајати до 18. децембра уз могућност продужења. У Херцег Новом је свих 175 пописивача на терену од 8:00 до 20:00 сати, а проблема како истичу из Пописне комисије, није било.

Према ријечима Весне Самарџић испред херцегновске пописне комисије, у Херцег Новом је 175 пописивача на терену од 8:00 сати, а проблема није било.

 

-Људи се пописују, дочекују пописиваче, стање на терену је без проблема. За данас имамо договорено да се одраде по три домаћинства, након тога ће пописивачи бити контролисани од стране инструктора, казала је Самарџић.

Процедура пописа у складу са методологијом Монстата подразумијева држављане, али и оне који тренутно не бораве у земљи.

-Кад дођу у домаћинство, пописивачи ће прво испитати ситуацију, да ле се ради о грађанима који имају држављанство и пребивалиште или о странцима са сталним или приврменим боравком, који су такође предмет пописа. Такође, имали смо доста позива грађана који тренутно су ту али треба да путују и у том смислу смо организовали да се што прије попишу. Напоменула бих да грађани који би жељели да се попишу што раније, могу да се обрате пописној комисији, наводи Самарџић.

Евидентирани су и  кругови у којима нема пописивача, али ће они који први заврше у реонима гдје су распоређени бити упућивани тамо, закључила је Самараджић.

Из Управе за статистику, истичу да су грађани најбољи контролори овог процеса, јер свако има могућност да лично провјери вјеродостојност података унијетих у базу пописа. Попис је првобитно требало да буде одржан од 30. новембра до 15. децембра, али је одлуком Владе почетак одгођен за 3. децембар.

Грађани Херцег Новог пописну комисију могу контактирати на 031/321-378 или преко централе Општине 031/321-052.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here