Повећање цијена додатно урушава стандард и статус пензионера

Минимална повећања пензија нису утицала на материјални положај пензионера. У  односу на енормне скокове цијена додатно је урушен њихов ионако лош стандард и статус.  

Предсједник херцегновског Удружења пензионера Алекса Радуловић је за РТХН казао, да повећање цијена на тржишту, посебно, основних животних намирница, највише погађа ову популацију. Основно животно питање за пензионере представља како се прехранити у овим условима када цијене свакодневно расту :

Aлекса Радуловић

– Усклађивање пензија су минималне. У 2021. години било јеусклађивање пензија за 0, 99 процената, ове године у јануару 2,13 ,  у мају и јуну било је 8,15, а требало је бити 10 процената. Дио пензионера, предсједник Савеза пензионера Црне Горе, као и већина општинских удружења, међу њима и ми смо се побунили што су смањили тај износ на 8,15 процената, објашњава Радуловић.  

Према незваничним обавјештењима садашње усклађивање пензија требало би да буде 4,35 процента:

– Тиме би се  од првог септембра минимална пензија требало да исплаћује од 253,50 еура. Када сагледате износе о повећању све је минимално у односу колики је пораст свих цијенa, од горива, хране посебно у туристичком дијелу приморја, гдје се дневно повећавају цијене, сматра Радуловић.

Он подсјећа да су цијене на приморју расле и када није било оваквих економских, енергетских криза.

– Живот пензионера је веома тежак и угрожен, што се тиче тог социјалног статуса, јер досада је та минимална пензија износила свега 153 еура. На такав статус пензионера указујемо већ седам година то понављамо и стално смо говорили о проблемима пензионера. Стално се губе велики износи средстава државе, путем ненаплате допринса, неправилно датих гаранција, на велике судске трошкове, а највише од пљачкашких приватизација…

Рекао сам да су ту те паре, које су припадале грађанима и пензионерима. Никада нисмо добили праве подршке, указао је Радуловић.

На посљедњој сједници Управног одбора Удружења у Подгорици, дали су подршку пензионерима сјевера Црне Горе, у вези штрајкова којима желе скренути пажњу на низак стандард и лош социјални статус, за остварење својих права и достојан живот .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here