Потврђен програм 17. ГАСФ – На Канли кули Мирослав Тадић, Божо Врећо и пријатељи

Foto:Boško Radojković

Фестивал гитаре (Guitar art summer fest) и ове године ће од 15. до 20. августа окупити у Херцег Новом врхунске умјетнике на гитарским али и свим другим балканским и европским музичким жицама, од гусала до тамбурице. На састанку код предсједника града Стевана Катића потврђен је програм фестивала а отворене су и могућности за нове искораке.

Један од њих је размишљање о новим просторима за одржавање концерата. Не само због сценографије већ због покретања нових и ширих сарадњи, с обзиром на то да ГАСФ квалитетним садржајима превазилази  оквире једног града и заслужује да буде видљивији и доступан још ширем кругу публике. Порто Монтенегро и Мамула издвојени су уз провјерене адресе на Канли кули и Тргу од музике у Старом граду.

Директор фестивала Бошко Радојковић каже да је програм 17. ГАСФ био заокружен још у новембру па и то пружа  могућност да се чују и можда реализују добре идеје заинтересованих да се фестивалу придруже.

Петодневни програм гитарске светковине донијеће необичне спојеве класике, фада и џеза, етно звуке, традиционалну музику Балкана, хитове шездесетих, донијеће сусрет са умјетницима из Бразила, Португала, Шпаније, Америке, Аустрије, Мађарске, Грчке, али и Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Концерт на Канли кули заказан за 16. август.

-То је концерт који је уствари замишњен да представи прије свега Мирослава Тадића, познатог чувеног гитаристу којег памтимо из сарадње са Влатком Стефановским или Радетом Шербеџијом. Овога пута сам желио да се он представи са његовим посебним пријатељима и новим људима. Ми смо тај концерт имали већ прилику да видимо проше године у Дому синдиката на фестивалу у Београду. То је било фасцинантно добро. Поента је да су они сви заједно, а то су Ивет, Мирослав Тадић, Ђуси Ковач, Бранко Баку Јовановић, као шлаг Божо Врећо који ће својим специфичним сјајним гласом и визуелним изгледом бити прави додатак свим овим музичарима, казао је Радојковић.

Радојковић истиче одличну сарадњу ГАСФ са Општином, Секретаријатом за културу, градском ТО и Херцег фестом, која je поуздан темељ за успостављање нових конекција са надлежним министарствима и амбасадама. 

У складу добре сарадње на састанку код предсједника Катића коме су присуствовали и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, директорка ТО Миља Виторовић и директорка Херцег феста Татјана Атељевић, најављена је  могућност да од наредне године  ГАСФ буде реализован у новом термину, умјесто од 15. почињаће 14. или 16. августа да би пуну пажњу имало традиционално херцегновско прослављање славе оснивача града.

1 COMMENT

  1. Е, само да опет не буде нехајног скраћивања концерата као прошлог љета кад смо доживјели да свјетски Ас гитаре – Томи Емануел свира само 45 минута а платили смо 35 евра карту …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here