Потрага и даље без резултата, сутра у плану ноћна под фералима

Поред учешћа око 20 пловила и 16 ронилаца Центра за деминирање, Морнарице Војске Црне Горе и которске Службе заштите, потрага за несталим тринаестогодишњим дјечаком ни данас није била успјешна.

Како је казао замјеник директора Управе поморске сигурности и управљања лукама, Жарко Лукшић, пловила су била распоређена од уласка у залив, односно од рта Арза, преко пограничне зоне према Кобили, Њивица, Шквера до Кумбора, док су рониоци претражили појас од Шквера до хотела Плажа.

Жарко Лукшић, замјеник директора Управе поморске сигурности и управљања лукама

– Видљивост је релативно лоша, неких пет метара, тако да рониоци нису могли бити активни, па претрага за сада није дала резултате. Такође, око два сата је био ангажован хеликоптер ваздухопловства Војске Црне Горе, који је претраживао комплетну зону у којој сматрамо да можемо наћи дјечака – наводи он.

Овако опсежна вишедневна претрага први пут се одвија у Боки которској, веома специфичној по временским условима, који отежавају посао свима који учествују.

– Јак јужни вјетар, који је овдје направио велику штету, уз овај несрећни случај, затим јаке и промјенљиве струје, којима свједоче роници и данас. Од локалног становништва добијамо информације да су струја носи на једну па на другу страну – прича Лукшић.

Сутра ће у претрагу, уз цијелу екипу и механизацију која је данас учествовала, бити укључена и два специјална сонара Хидро-метеоролошког завода, а претрага на води биће организована и у вечерњим сатима.

– Са локалним рибарима организоваћемо претрагу под фералима, односно јаким свјетлима ноћу, од 18 сати, кроз сами плићак на неких 15-ак метара од обале, колико нам дозволи видљивост, на потезу од Зеленике скроз до Кобиле, како би тај дио прешли на нови начин, јер желимо да урадимо све што је могуће – казао је Лукшић.

Локални рониоци желе да се укључе у претрагу, али постоји  оправдан страх од могућег угрожавања операције, па ће они, како објашњава Лукшић, ако буде потребно, бити ангажовани у неким секторима одвојеним од дјеловања осталих ронилаца. 

За очекивати је да се сутра у претрагу поново укључи и хеликопер Фронтекса.

1 COMMENT

 1. Gledam treću fotografiju po redu na kojoj je helikopter. Tačno ispod njega se vidi odvaljeni dio malog lukobrana koji je pravljen kada se betonirala plaža, valjda 1980. godine. Tada je vjerovatno neko naknadno odlučio da se taj ponat produži, ali niko nije ugradio armaturu da ga spoji sa drugim dužim dijelom. Talasi i uleganje terena su uradili svoje…
  Slikao sam taj odvaljeni dio u ljeto 2022. i vidim da se od tada dodatno odcijepio.
  Neće dugo trajati i taj veliki betonski blok će se izvrnuti u more. Ako ostane plitko ispod površine mora, ugrožavaće i plovila koja tu namjeravaju pristanuti ljude koji se tu kupaju.
  Pogotovo turiste koji ne poznaju svaku opasnost u moru novskog akvatorija.
  Kako stvari stoje, kada se taj betonski blok izvrne, prvo će morati neko plovilo da u njega udari i potone, ili neko u mraku soči u more, udari u njega i strada, da bi Herceg Novi preduzeo nešto da se ta opasnost otkloni.
  Sumnjam da će iko od zaduženih oprije toga mrdnuti prstom. Zadužene je u HN ionako teško naći, a odgovornih HN ionako nema…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here