Потписан Споразум са синдикатима – 10 % стимулације за средњи медицински кадар са најнижим примањима

Министар здравља др Војислав Шимун, потписао је са представницима синдиката здравства, Споразум о стимулативном увећању зарада од 10 % средњем медицинском кадру који није имао прилику за додатним видом зараде по основу допунског или прековременог рада те стога имао најнижа примања.

Споразум је потписан на основу преговора за побољшање материјалног статуса медицинских сестара и техничара са коефицијентима 6,05, као и 6,58 и 6,95 утврђених Гранским колективним уговором за здравствену дјелатност.

Средњем медицинском кадру из ове категорије основна зарада биће увећана за 10% као варијабилни дио односно стимулација уколико за тај мјесец већ немају увећање по основу прековременог или допунског рада, нису на одмору или боловању.

Увећања зарада за ову категорију медицинских радника примјењиваће се на зараде чији се обрачун врши од 29. фебруара 2024. године.

Након потписивања Споразума министар Шимун је нагласио да на овај начин Влада Црне Горе жели да покаже разумијевање и добру вољу према средњем медицинском кадру, који је значајан носилац посла у систему здравства, а који прима најниже зараде.

Подсјећамо да ће се ово повећање реализовати кроз већ постојећи буџет опредијељен здравственом систему и да је ова мјера прелазно и привремено рјешење које ће се спроводити у договору са менаџментима Јавних здравствених установа до системског рјешења тј.израде Закона о зарадама у јавном сектору и са њим у складу новим ГКУ.

Споразум су у име Самосталног Синдиката здравства Црне Горе и Синдиката запослених у здравству са министаром Шимуном потписали др Михаило Бабовић и Небојша Радоњић.

Потписивању су присуствовали државни секретар у Министарству здравља Александар Секулић, в.д. директора Директората за здравствену заштиту Сретен Јакић као и директор Фонда за здравствено осигурање др Вук Кадић, саопштено је из Министарства здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here