Постављањем камена темељца озваничен почетак изградње будуће Аутобуске станице у Игалу

У присуству бројних представника Општине, извођача радова, грађана, положен је камен темељац за будућу Аутобуску станицу у Херцег Новом.

– Имам велико задовољство да објелоданим почетак дугоочекиваних радова на изградњи аутобуске станице у Игалу, казао је предсједник Општине Стеван Катић и додао:

-На изградњу Аутобуске станице чекало се деценијама и ово је сигурно један велики дан за Херцег Нови и почетак дугорочног развоја, када је у питању саобраћај и долазак аутобуса, али не само то. Имаћемо у наредном периоду и остале садржаје, привредног карактера који ће оплеменити, комплетан овај простор. Тендер за изградњу аутобуске станице почиње данас да се реализује, док нам је други за изградњу приступне саобраћајнице у току. У овом дијелу Игала ће се у наредне двије године уложити преко седам милиона еура, тако да ће Херцег Нови добити модерну аутобуску станицу сигуран сам најљепшу   и како су ми рекли пројектанти не само у Црној Гори  него и региону, поручио је, између осталог, Катић. 

Директорица конзорцијума ENT EXT Инжењеринг, Анђелка Милутиновић је поручила да овај посао  није само референтан за ову компанију већ и за цио регион:

-Велики је изазов за нас, како архитектонски већ и конструктивно. Није само по посљедњим савременим захтјевима већ и по свјетским трендовима. Надамо се да ћемо оправдати повјерење,  да ћемо урадити у року са врхунским  квалитетима. Видимо се овдје  за 20 мјесеци, казала је Милутиновић.

Потом су симболично на градилишту предсједник Општине Стеван Катић и Анђелка Mилутиновић поставили камен темељац, чиме је отпочела реализација капиталног и једног од најзначајнијих пројеката, за Херцег Нови.


Површина централног објекта са припадајућим анексом је бруто површине 5.085,99 м2, односно 2.932,33 метара квадратних нето површине.

Пројектовано је 18 долазно-одлазних перона, од којих је девет надкривених, а исто толико ненадкривених, као и 10 паркирних перона.

У склопу аутобуске станице пројектом је предвиђен централни објекат са припадајућим анексом и зона аутобуских перона.
Испред комплекса аутобуске станице пројектован је уређен простор са приступним саобраћајницама и паркингом капацитета 53 паркинг мјеста за кориснике, а посебан дио предвиђен је за паркирање такси возила.

Подсјећамо средства су опредијељена капиталним буџетом Владе Црне Горе, а Општина Херцег Нови је потписала уговор са Управом за капиталне пројекте којим се обавезала да спроведе процедуру тендерског поступка. Пројекат је урадила Агенција за изградњу и развој града и подразумијева изградњу станичне зграде и трга са припадајућим паркингом и саобраћајницом, на парцели у непосредној близини Јадранске магистрале. Kомплекс је пројектован као јединствена функционална цјелина која се састоји од објеката у зони аутобуске станице, аутобуског простора и перона, као и зоне станичног трга, а сви садржаји међусобно су повезани у амбијенталну цјелину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here