Виртуелна реалност подводних предјела Црне Горе на презентацији у Дворани Парк

Презентација пројекта „Подводни културни предјели Црне Горе”  у Херцег Новом доноси нове културне и туристичке садржаје.   

 У организацији Поморског факултета  из Котора, Поморског музеја и Лабораторија за археологију поморства, уприличена је ова манифестација у Дворани Парк са поруком да сви они који желе да „зароне“ у виртуелну стварност подморја Црне Горе имају прилику за то данас до 18:00 часова да се упознају са богатим свијетом подморја. Организатор програма у Херцег Новом је општински Секретаријат за културу и образовање.

Према  ријечима Дарка Ковачевића представника Лабораторије  за археологију поморства је казао да је циљ  пројекта да  у потпуности  освијетли  и учини доступним разноврсне културно-историјске аспекте подводне културне баштине Црне Горе, али и промовисати технологије и науке за истраживање подморја.

Дарко Ковачевић

– Херцег Нови као општина у Боки има највише локалитета подводне културне баштине. У наредне двије недеље Херцег Нови је домаћин изложби и осталим културним манифестацијама које ће се догодити. Циљ манифестације да популаризујемо роњење у контексту туризма и објасне људима да је роњење једна забава, да није опасно и атрактивност роњења привлачи све више и више гостију у одређене регије и мјеста на обали. Овом манифестацијом желимо у Херцег Новом да истакнемо општину која има богату лепезу културне баштине и потопљене бродове на својој територији и позовемо људе да у Ронилачким центрима изнајме опрему и оду да са својим инструкторима зароне на тим локалитетима, наводи Ковачевић.

Он објашњава да 3 д наочаре за виртуелну реланост омогућују  да се зарони и да се виде неке од олупина бродова у  подморју. Ту су олупине  пароброда Тихани, Голешница 91 , затим олупина из 17 вијека нове ере за који се претпоставља да је венецијански брод и ту су бродови из акваторијума Бара. Посјетиоци ће моћи да  чују и разне историјске приче.

За понедељак, 5. јуна је планирано је вече са истраживачима, панел дискусија са Синишом Луковићем, Драганом Гачевићем и Дарком Ковачевићем. Дан касније дружење ће завршити премијером и пројекцијом филма о броду Тихани. Оба програма су у Дворани Парк, а почетак им је од 19 часова.

Поставку Изложбе „Подводни културни предјели Црне Горе можете погледати  на Тргу испред зграде Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here