ПОРТАЛ Е-ЗДРАВЉЕ ЗА ВЕЋИНУ РОДИТЕЉА НАЈБОЉА Е-УСЛУГА

Већина родитеља у Црној Гори, који су учестовали у анкети удружења Родитељи, сматрају да је портал еЗдравље најбоља електронска услуга која им је тренутно на располагању. Они су дали предлоге за нове електронске услуге попут заказивања систематских прегледа и дигиталног издавања дознака и потврда.

Од 1324 родитеља која су гласала, скоро 60 одсто је портал еЗдравље препознало као најквалитетнију.

– Међу понуђеним су били и електронски дневник (15,4 одсто), електронски упис у вртиће (13,5 одсто) и електронски упис у школе (11,5 одсто). Гласање је спроведено у току марта, а дио је пројекта Родитељи на дневном реду, који удружење спроводи кроз ИЦЕДА иницијативу – Повећање грађанског ангажмана на пољу дигиталне агенде. 

Крајем 2021. и почетком 2022. године, удружење Родитељи је спровело три анкете, које су се односиле на здравство, образовање и област социјалне и дјечије заштите. У анкетама је учествовало просјечно по 360 родитеља.

– Нове електронске услуге у области здравства, попут заказивања систематских прегледа и дигиталног издавања дознака и потврда, неки су од предлога родитеља који су учествовали у анкетама. Највећи број родитеља сматра да у наредном периоду треба омогућити аутоматизовано издавање упута за контролне прегледе дјеце у болницама, а као веома важно истакли су и издавање и електронско преузимање дознака за трудничко/породиљско боловање. Неки од предлога односили су се и на могућност еУслуге наручивања терапије, као и упута на основу извјештаја љекара специјалиста.

Већина родитеља – 64,4 одсто, који су учествовали у анкети о еУслугама у образовању, сматра да треба унаприједити могућности комуникације са наставницима.

– Неки од њих мисле да кроз МЕИС систем треба да буду доступна свједочанства у електронској форми која би била аутоматски преузимана приликом уписа у средње школе, као и да се у еУслугама предвиди и пријава за ђачке стипендије, као и електронско потписивање уговора за боравак дјеце у предшколским установама.

Један од предлога, који би им био веома значајан, је и сервис који би омогућио електронско издавање и преузимање потврда за упис у вртиће.

Удружење Родитељи је тим поводом организовало састанке са представницима Министарства здравља, Дома здравља Подгорица и предшколских установа из Подгорице.

– На састанцима је договорено да се постојећи модел мијења и да је једна од опција да за дјецу, која су редовно радила обавезне систематске прегледе, та потврда буде довољна за упис у нови школску годину, док би остали, као и сада прибаваљали потврде. Осим тога, радиће се на томе да ове потврде буду доступне у оквиру система еЗдравље односно у електронском облику, казала је Кристина Михаиловић, из удружења Родитељи.

У току пројекта Родитељи на дневном реду је урађено и неколико подкаста Родитељски лексикон посвећених еУслугама у образовању, а који су доступни на Youtube каналу Roditelji.me

Удружење Родитељи се придружило Националној мрежи за дигиталну агенду у Црној Гори, која је формирана у оквиру пројекта ИЦЕДА. Циљ је повећање употребе еУслуга и омогућавање свим грађанима региона да искористе бенефите дигиталне трансформације. Зато се кроз пројекат промовишу Дигитална агенда ЕУ и даје допринос у рјешавању питања који онемогућавају широку употребу е-услуга уз увођење нових и квалитетних услуга на свим нивоима.

Пројекат „Повећање учешћа грађана на пољу Дигиталне агенде – ИЦЕДА“ спроводе Фондација Метаморфосис (Северна Македонија), Опен дата Косово (Косово), Академија за еУправу (Естонија), ЦРТА – Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (Србија), НВО 35мм (Црна Гора) и Левизја Мјафт! (Албанија).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here