НВО КСЕНА ОСТАЛА БЕЗ СТАНА ЗА ЗБРИЊАВАЊЕ ЖРТАВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Због недостатка финансијских средстава НВО Ксена – Центар за савјетодавну подршку и помоћ особама са искуством насиља затворила је кризни центар, односно стамбену јединицу за привремени смјештај жртава насиља.

Из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу поручују да се средства невладиним организацијама одређују конкурсом.

Кризни центар, односно сигуран стан за смјештај акутних случајева породичног насиља је током године рада био уточиште жртвама насиља из Херцег Новог, Котора и Тивта, прича за РТХН предсједница ове НВО Сања Црнић.

– Кризни центар који смо отворили прошле године у јануару, поред наше канцеларије, односно центра за савјетодавну подршку, био је смјештај за хитно збрињавање особа, које имају искуство породичног насиља. На жалост, тај центар је трајао само једну годину јер нисмо добили подршку ни наговјештај ни једне Општине да ће нам помоћи – наводи она. 

Из локалне самоуправе напомињу да су врата Општине увијек отворена за Невладину организацију Ксена, те да ће ускоро бити расписан нови конкурс за невладин сектор, казала је Самостална савјетница I за родну равноправност Бранка Грубор Божовић.

– Свака НВО може да конкурише са пројектима. Прво ће бити упућен јавни позив овом сектору, да се јаве. Конкурс ће бити расписан најдаље у наредних мјесец и по – два, гдје се може пријавити и НВО Ксена за тај пројекат, односно финансирање стана – објашњава она.

Из ресорног Секретаријата напомињу да посредством Центра за социјални рад у нашем граду постоји сигурно склониште за жртве насиља.

– У Херцег Новом иначе постоји стан гдје се збрињавају жене које су претрпјеле породично насиље у породици. Оне су збринуте ту у завиосности од мјере која је донијета, ту се задржавају кратко или боравак наставе у сигурној кући у Подгорици – информише грубор Божовић.

Црнић наводи да на подручју Боке постоји и кризни центар у Котору, који је донација анонимног донатора, међутим његови капацитети су попуњени.

– Имали смо и у Херцег Новом, који је прошле године имао 10 збрињавања, шест је било жена и четворо дјеце. На жалост, ове године нећемо моћи да изађемо у сусрет нашим корисницама, зато што немамо гдје да их смјестимо. У нашој канцеларији обезбједили смо једну собу, која може бити смјештајног капацитета, али то није соба која је сигурна, јер није за акутне случајеве породичног насиља – казала је Црнић.

Из НВО Ксена истичу да је њихов рад евидентан, те да им се прошле године за помоћ обратило чак 78 жртава насиља и да је кризни центар неопходан Херцег Новом и Боки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here