„Породица Кордић из Рисна“, фотомонографија капетана Бранислава Н. Кордића

Као 25 књига у едицији Бокељологија херцегновске књижарске и издавачке куће Књижаре „Со“, с потписом Слободана Губеринића као уредника, из штампе је изашла енциклопедијски обимна фотомонографија „Породица Кордић из Рисна“ – из пера Бранислава Н. Кордића.

Писана с поштовањем према прецима, љубављу према потомцима и одговорношћу према чињеницама, ова књига плод је вишегодишњег истраживања Бранислава Н. Кордића, Ришњанина, капетана дуге пловидбе, посвећеника мору, броду и својој породици. Уједно то је родословна прича, кад и културно-историјско свједочанство о породичном духу бокељских Срба.

У рецензији, Никола Маловић каже да је „према броду наш капетан имао двоструки осјећај: волио га је, јер је брод издржавао њега и породицу, а није, јер га је брод одвајао од породице и родног краја. Све што се као сјеме, а у форми докумената на разним језицима, нашло у шкрињи ђеда Крста, у кући из заливског турског периода, освијетлило је кап. Браниславу Н. Кордићу пут одакле је дошао, из часне и славне прошлости, и као утемељеном обалном Србину дало ову не баш ситну књигу у руке, да би од сада потомство оног првог обалног Корде тј. Кордића имало и сидро, и једро, да би имало утемељену будућност. Ако је без темеља, може ли ослабити и истањити се фамилија чији преци обнављају манастир Бања, који са 12 година броде океаном, који иду у рат да свете Косово, који саде лозе, маслине, мурве, пшеницу, који копају бунаре јер живе у медитеранској пустињи, који ратују, тргују, похађају школе, плове, радују се Васкрсу и Божићу, који славе Крсну славу…?

Са оваквом књигом као уџбеником чији је аутор предак, свака би фамилија имала изгледа да опстане до конца. То није фраза. Јер, стубови на којима је старо рисанско презиме Кордић опстало, дебото обавезује.“

Књижара Со кандидоваће ову габаритну књигу за издавачки подухват године на Херцегновском сајму Трг од књиге који почиње 21. јула.

Промоција је заказана за 6. јул у Рисну, на породичном имању, у 20.30 сати, испред камене куће у коју се породица Кордић уселила 1684. године, по ослобађању града од Турака, а то је било прије тачно 340 година.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here