ПОРАСТ БРОЈА ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ

Већина у болници су невакцинисани пацијенти са Омикроном, на апаратима само млади невакцинисани, инфицирани Делта сојем, казала је на Конференцији за новинаре директорица Клиничког центра ЦГ  др Љиљана Радуловић.

 

– У посљедњих неколико дана биљежимо пораст хоспитализација у Црној Гори. На данашњи дан их је 280. У Kлиничком центру Црне Горе је 90, у болници  Пљевља 36, Бијело Поље 16, Беране 27, Никшић 32, Kотор 33, Бар 26 и Брезовик 20.

KЦЦГ је, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, урадио анализу која је показала да је 67 одсто животно угрожених пацијената у болници инфицирано Омикрон сојем корона вируса, а 33 одсто њих Делтом.

Деведесет одсто пацијената који су заражени Делта сојем корона вируса су невакцинисани.

Осамдесет одсто пацијената који имају Омикрон су невакцинисани или им је прошло више од шест мјесеци од друге дозе вакцине, па се по стандардима ЕУ сматрају невакцинисанима.

Међу пацијентима који су заражени Омикроном, а вакцинисани су, сви сем једног, имају озбиљне придружене болести, међу којима су срчана обољења, дијабетес и туберкулоза

Најмлађи хоспитализовани пацијент услијед инфекције Омикрон сојем има 63 године, а настарији 74.

Посебно забрињавају млади пацијенти у Интензивној јединици. Нико од њих није вакцинисан и ни код кога од њих није установљен Омикрон сој корона вируса

Ова анализа показује да морамо бити опрезни са Омикрон сојем који уопште није наиван и не смијемо га узимати здраво за готово.

Још једном истичем, с обзиром на заразност овога соја, да се сви протоколи и процедуре у случају појаве симптома КОВИД 19 код пацијената или запослених у Kлиничком центру Црне Горе досљедно поштују, казала је др Радуловић.

Она додаје да свако ко има симптоме одмах се тестира заједно са свим контактима. Запослени се одстрањују из процеса рада, а пацијенти се шаљу у изолационе собе до пристизања налаза.

У овом тренутку, ван процеса рада у KЦЦГ због корона вируса је 20 од око 600 љекара и 90 од око 1.600 медицинских техничара који су позитивни на КОВИД 19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here