Попуњени стручни смјерови, слободна мјеста за гимназијалце, водоинсталатере, трговце

У СМШ „Иван Горан Ковачић“, након јунског уписног рока, у прве разреде гимназије и средњих стручних школа уписано је 271 ученик, од чега је 71 гимназијалац.

Како је за РТХН казала директорица, Љиљана Карановић, све четворогодишње стручне школе су попуњене. Након уписа поједини ученици нису имали услов за гимназију, због чега су одјељења у стручним школама проширена.

Љиљана Карановић, директорица СМШ „Иван Горан Ковачић“

– Њихов успјех из основне школе тако је бодован да су имали услове за четворогодишњу стручну школу, али не и за гимназију. Због тога смо тражили проширење одјељена за по два ученика, тако да смо уписали у пет смјерова четворогодишњих стручних школа 150 ученика, односно по 30 – информише она.

За филолошку гимназију било је заинтересовано свега шест ученика, који су се пред крај уписног рока опредјелили за општи смјер, прича Карановић. Слободних мјеста остало је код продавача и трговаца, а за нови смјер водоинсталатера конкурисало је осам ученика.

– Понудићемо остатак слободних мјеста, то је 21, за август, као што ћемо понидити осам за продавача и трговца, то је једино што није попуњено. Остало је још 13 мјеста за општу гимназију. Видјећемо каква ће ситуација бити када буде готов други рок, који се заврши од 20. до 25. августа – казала је она.

Карановић истиче да ће школа урадити све да водоинсталатерски смјер заживи, јер је ријеч о сарадњи са привредом, односно добром аранжману.

Од наредне школске године, новом систематизацијом радних мјеста биће предвиђен и педагог, према нормама које су усвојене на Националном савјету, јер све школе које имају минимум 700 ђака, могу запослити педагога. До сада је у СМШ „Иван Горан Ковачвић“ радио само психолог, али у складу са тренутном ситуацијом, порастом вршњачког насиља и превенцијом, школа ће уз помоћ педагога много квалитетније радити на образовању и васпитању дјеце, закључила је Карановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here