ПОПП иако технолошки незавршен обавља функцију

Постројење за прераду отпадних вода у Мељинама, упркос свим проблемима који прате овај пројекат од почетка изградње, обавља своју примарну функцију, а техничке воде које се испуштају из њега задовољавају све стандарде предвиђене правилницима, наведено је у саопштењу в.д. директорице Водовода и канализације Оливере Доклестић.

Доклестић у саопштењу наводи да је в.д. директора „Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре“, Милан Зарић, изнио  на засиједању СО низ неистина на рачун одговорности и функционисања постројења и колектора на ривијери, те изјавом да се муљ из постројења испушта у море, довео јавност у забуну а предузеће “Водовод и канализација” у позицију некога ко намјерно ради штетно по животну средину.

– ВИК-у су ови објекти наметнути на управљање, а то је: незавршен ППОВ и лоше изведен, али функционалан, колектор. Нажалост имамо замјену теза, или вјешту манипулацију ријечима, Милана Зарића који је „заборавио“ да је управо ВИК једини чинилац који све вријеме упозорава на лош рад ППОВ-а и колектора, указује на бројне недостатке, аномалије, прави пописе оштећене опреме и апелује на Општину за неопходност постојања редовног годишњег буџета за одржавање ППОВ-а. У овој  години  потпуно је изостала таква финансијска помоћ од општине, која је била редовна, макар пред љетњу сезону, казала је Доклестић.

Истиче да оператива ВИК-а марљиво извршава све задатке, који су у домену одржавања али и да се  суочавају са великим бројем кварова  опреме и промјена у технолошким параметрима, јер је објекат технички и технолошки некомплетан. Јасно је, каже Доклестић, да треба завршити инвестицију, како је и предвиђено пројектом, а што је задатак Друштва, али да за сада нема рјешења које је Зарић обећавао.

-Најављени тендер од 700.000 €, односи се само на набавке, а да би ППОВ профункционисао у свим фазама рада, и са завршним третманом муља, треба много више од  уградње опреме. ППОВ је високо софистициран техничко-технолошки објекат, на којем се прати велики број параметара, који морају да задовољавају законску регулативу у погледу дозвољених вриједности. Иако технолошки процес није заокружен до краја, квалитет параметара излазне воде која се испушта у море задовољава законом лимитиране вриједности. То може да потврди еколошки инспектор. Муљ, се складишти у танковима док не проради линија за згушњавање муља, саопштила је Доклестић и навела да Зарићева тврдња да се муљ испушта у море, ако има  тенденциозне и лоше намјере води ка подизању кривичне одговорности за изношење лажних информација и збуњивања јавности.

Објектима, какав је ППОВ, треба озбиљан, студиозан приступ, јер су, по ријечима Доклестић, већ долазили бројни стручњаци са искуством, које је слала КФW банка, али који нису дали значајан допринос побољшањима.

-У погледу колектора, који носи проблеме читавом дужином, и на свим кључним тачкама са пумпним агрегатима, јасно је да се проблеми не могу отклонити лако, брзо или јефтиним методама. Прекомпликоване процедуре су заробиле читав посао, с једне стране, а с друге давале више права извођачу за остварење зараде и наплате разних одштета, него што је Друштво, а заправо Општина успјевала да се у правном смислу избори за накнаде за лоше извођење радова. Најзад, Друштво никада није покренуло судски процес против извођача и надзора, знајући за сопствене мањкавости у вођењу цијеле инвестиције, почевши од директне инволвираности у пројекте и немања комплетне техничке документације, саопштила је између осталог Доклестић и истакла да су „Водовод“ и појединци, и прије него што су запослени у ВИК- у, јасно, отворено и јавно  говорили о мањкавостима ова два пројекта. Наводи и да је трошак за неплаћене рачуне за струју у износу од 170.000 еура од децембра 2019. године до 1. јануара 2022. Преузела Општина репрограмом са ЕПЦГ на пет година а да је  „Водовод“  склопио репрограм са ЕПЦГ да рачуне за 2022. годину у висини од 230.000 € измири током ове године.

-Шта је Зарић урадио до сада са својих 100.000 € из буџета Општине и гдје или коме отишао новац? Колико је новопримљених у ово предузеће откако је он директор?  Подсјетимо, такође, да Друштву није прошао План и програм рада за 2022. годину на скупштини те ово предузеће функционише без финансијског и оперативног плана рада, заклјучила је Доклестић у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here