ПОМОЋ ОПШТИНАМА ЗБОГ ИЗГУБЉЕНОГ ПРИХОДА КРОЗ ПРОГРАМ „ЕВРОПА САД“

Програм „Европа сад“ имаће негативан утицај на приходе Општина у Црној Гори, али ће Влада кроз буџетску резерву са 15 милиона еура подржати локалне управе.

Према ријечима помоћника директора Управе локалних јавних прихода Општине Херцег Нови Стева Влаовића, битан је утицај Владиног економског програма на остваривање прихода локалне самоуправе.

– Програм „Европа сад“ имаће негативан утицај на приходе Општине, изражен кроз смањење прихода по основу пореза на доходак физичких лица, као и на основу приреза порезу на доходак физичких лица  – наводи он.

Недостатак ће покрити Министарство финансија, објашњава он.

– У сазнању смо да је Заједница Општина Црне Горе у преговорима са Министарством финансија, постигла договор који је дјелимично испоштован кроз амандманско дјеловање на Предлог Закона о буџету Црне Горе за 2022. годину, којим је кроз текућу буџетску резерву опредијељено 15 милиона еура за намјену додатног финансирања општина због изгубљених прихода примјеном Програма „Европа сад“ –  казао је он.

Влаовић је казао да ће у Секретаријату обављати константан мониториниг и уколико буде потребно хитно реаговати у  складу са ситуацијом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here