Покрет „Да. Ми можемо“ одржао састанак са посматрачком мисијом

Парламентарни избори 2023

Представници листе “Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору! “ одржали су састанак са представницима посматрачке мисије ОSCE/ОDIHR , и указали им на административне баријере и потешкоће на које  је Покрет наилазио везано за процес кандидовања својих представника на Изборној листи “Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!” од стране државних органа – подручних јединица МУП- а у дијелу издавања потврда неопходних за кандидате/ње на изборној листи.

Посматрачкој мисији ОSCE/ОDIHR предочено је да су политичке партије у повлашћеном положају када је у питању процес кандидовања у односу на грађанске покрете и групе бирача које су дискриминисане и непрепознате у пракси као правни субјект који има право по Закону да учествује у изборном процесу. Указано је да су поједине кандидаткиње са листе “Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!” добиле отказ са радног мјеста због свог грађанског ангажмана у покрету грађана што је недопустиво у демократским друштвима каква би Црна Гора требала бити. Додатно је указано да листа “Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!” има 60% жена на листи које су спремне да се активно укључе у процесе политичког одлучивања и да је баш из тог разлога неприхватљиво да у процесу кандидовања наилазе на неразумијевање државних органа који их спречавају да остваре своја Уставом и законом загарантована права.

Представници листе “Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!” захвалили су представницима ОSCE/ОDIHR ,мисије на разумијевању и њиховом објективном сагледавању изнесених проблема као и извјештавању у праћењу предстојећих ванредних парламентарних избора, које даје сигурност свим учесницима изборног процеса да ће исти бити спроведен у складу са законом и добром ЕУ праксом, саопштено је из овог Покрета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here