Покренута петиција за побољшање услова живота за дјецу и старије са инвалидитетом

(Илустрација)

Група родитеља, односно старатеља дјеце са развојним поремећајима и дисфазијом, Дауновим синдромом и поремећајима из спектра аутизма покренула је петицију на порталу Скупштине Црне Горе. Од надлежних траже побољшање услова живота за дјецу и старије са инвалидитетом.

Петицијом траже и оснивање установе која би обезбиједила довољан број третмана за дјецу, конституисање посебног фонда за лијечење дјеце са сметњама, као и отварање факултета на којем би се школовали будући стручњаци. То може бити добра шанса уколико остану у Црној Гори, сматра олигофренолог са дугогодишњим искуством у ОШ “Илија Кишић”, Светлана Вукашиновић.

Светлана Вукашиновић, дефектолог олигофренолог

– Мислим да је прикупљен довољан број потписа, али да родитељи није требало да се везују за отварање факултета, јер то изискује друга ангажовања и средства, али то је добар пут за стварање довољног броја стручњака. Можда постоји варијанта да наша држава стипендира људе који ће завршавати факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију и враћати се – наводи она.

Број дефектолога у Црној Гори није занемарљив али је примарно важна добра организација, сматра Вукашиновић.

– Много колега оду на студије и остану у Београду или оду негдје друго. Такође, сматрам да колико год да има мало дефектолога, имамо колеге који су на бироу, немају посао. Није то тако мали број, колико би то требало да се организацијски боље посложи, да некога интересује – истиче она.

Након законом предвиђеног броја од 6.000 потписа, Одбор за здравство, рад и социјално старање разматраће и одлучити на који начин да формализује иницијативу након које слиједи предлог закона.

Скупштини је другом петицијом затражена измјена и допуна закона о социјалној и дјечијој заштити, како би дјеца имала право да користе услуге Дневног Центра за рехабилитацију, рану интервенцију и пружање потребних третмана у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here