Сјећање на Драгана Јанковића – ненаметљив човјек великог срца

Поводом смрти бившег предсједника Општине Херцег Нови, начелника и одборника Драгана Јанковића данас је у великој Сали СО Херцег Нови одржана комеморативна сједница коју је у одсуству предсједника локалног парламента Ивана Отовића, водио одборник Саво Никовић.

Предсједник Општине Стеван Катић казао је да одлазак Драгана Јанковића са животне сцене представља велики губитак за његову породицу, његове колеге и пријатеље, али и цијелу друштвену заједницу Херцег Новог и Црне Горе.

Истакао је да су Јанковића красиле толеранција, разумијевање, стрпљење али и амбициозност, лидерство и правичност што се показало кроз његово ангажовање и предан друштвено-политички рад као предсједника Општине Херцег Нови.

-Био је то период у којем су се и даље осјећале финансијске и социјалне тешкоће са којима се борио град и држава. Према тадашњим подацима, у Херцег Новом је било 12 000 расељених лица којима је била потребна рука подршке, смјештај и помоћ да покушају да наставе живот далеко од свог дома. Вођен хуманошћу и спремношћу да помогне сваком човјеку, Јанковић је са својим сарадницима и у сарадњи за надлежним службама, био најснажнија подршка онима који су тражили склониште у нашем граду. Захваљујући томе, Херцег Нови је још једном показао отвореност за све добронамјерне људе, рекао је Катић.

Упркос турбулентним временима касних деведесетих година прошлог вијека, финансијским и социјалним проблемима Херцег Нови се културно уздиже, а по ријечима Катића,  захваљујући иницијативи и визионараској промисли Драгана Јанковића, у граду културе настају нове установе и фестивали.

Подсјетио је да је Јанковић  са својим пријатељима оснива Херцегновске априлске позоришне свечаности, а локална самоуправа, како је рекао, остаје снажна подршка функционисању и уздизању Херцегновског позоришта. Покреће идеју и иницира оснивање Херцег феста, а важну улогу одиграо је у одржавању музичког фестивала Сунчане скале.

-Док је са једне стране богатио културну баштину града, са друге је био подршка оним традиционалним манифестацијама попут Филмског фестивала и Празника мимозе, посебно након ратних дешавања у региону када је требало вратити ове двије значајне манифестације на стазе старе славе, подсјетио је Катић.

У жељи да подспјеши привредни развој града, у времену још увијек дјелимичне затворености,  Драган Јанковић је био иницијатор Међународне берзе привредника из седам држава која је одржана у Институту “Др Симо Милошевић”, што је по ријечима Катића, била шанса  да се додатно промовише Институт и покуша опет вратити на међународно тржиште.

-Драган Јанковић је био човјек широких погледа и видика, са истанчаним слухом за толеранцију. Зато смо, иако смо били различитих политичких схватања, увијек налазили начин да остваримо изузетну сарадњу која је доносила добро свим суграђанима, што је и био мото којим смо се руководили.  Његова стручност у домену познавања права била је од велике важности и управо је правну науку стављао на прво мјесто, испред политике и свега осталог. Тиме се руководио обављајући различите функције, рекао је  Катић и истакао да Јанковић своје знање није крио већ га је свесрдно дијелио са онима којима је правна помоћ била потребна и то као народни правобранилац на почетку своје каријере, када је волонтерски бранио оштећене грађане.

-Већ тада, као млад човјек, показао је хуманист, друштвену одговорност и бригу према сваком грађанину, чиме се руководио до краја, рекао је предсједник Општине.

Одборник у локалном парламенту Владимир Косић казао је да је тешко прихватљива чињеница да је „Драган отишао јер је био непресушни извор енергије, генератор и покретач, неко ко једноставно не може ни стати ни нестати“.

-Дослиједан лијевој идеји још од гимназијских дана, али не агресивно и догматски, обављао је низ одговорних и важних функција, али је његов радознали и креативни дух покретао и инспирисао активитет ван функција, казао је Косић.

Подсјетио је да је Јанковић био  идејни творац Херцег Феста, један од иницијатора Филмског фестивала, да је осмислио и некада култне Сунчане скале…

-Био је уз Ватерполо пливачки клуб Јадран, у профилисању позоришног живота Херцег Новог. Уз све то, предсједник општине у три мандата, одбоник… Наш Драган радио је све уз један посебан осмјех, мало мангупски а висе срдачан којим је обезоружавао све око себе. Драган је био друг, лаф, пријатељ, Новљанин, Карачанин, Савињанин, Шкверанин, Топљанин, Игаљанин… Човјек града и за град. Зато је данас тешко прихватити да га нема, казао је Косић  и додао да сви који су друговали са Драганом остају без дијела себе али заувијек оплемењени временом проведеним са њим.

Поштовање и захвалност што град на овај начин одаје почаст његовом  оцу, Петар Јанковић, казао је да је Драган био  тих и ненаметљив човјек великог срца, који никада није волио истицати себе у први план.

-Био је скроман човјек изузетне великодушности, непоколобљиве посвећености и безграничног саосјећања. Вјеровао је у снагу породице, моћ доброте и љепоту разговора. Могао је да учини да се свака особа осјећа као да је најважнија особа на свијету. Увијек сам знао да могу да му се обратим за помоћ и он би био спреман да одустане од свега да ми пружи руку, рекао је Петар Јанковић и истакао да је Драган био камен стабилности у његовом животу и извор снаге за цијелу породицу.

-Цијели свој живот се несебично ангажовао за људе и свој град. Његова врата су увијек свима била отворена, без обзира на природу проблема са којим му се човјек обраћао. О својим визијама и сновима за Херцег Нови, он није само причао, већ их је заједно са вама и остваривао, казао је Петар у емотивном обраћању.

Од Драгана Јанковића су сви много тога значајног научили, а по Петровим ријечима живио је довољно дуго да и он на његовом примјеру  види како се треба живјети.

Драган Јанковић рођен је 1957. године у Котору. У свом Херцег Новом завршава основну и средњу школу, а Правни факултет у Подгорици. Као млади правник ради волонтерски као народни правобранитељ, потом обавља читав низ значајних функција: предсједник Општине Херцег Нови (1996-1998, 1998-2000, 2017. године), потпредсједник Општине од 2015. до 2017. године, начелник за привреду у Општини, дугогодишњи одборник Демократске партије социјалиста у локалном парламенту, секретар, а потом и предсједник ОО ДПС ХН, члан ГО ДПС ЦГ и члан предсједништва ДПС ЦГ, предсједник и секретар ОИК.
Свој друштвено одговоран приступ развоју заједнице показао је и као предсједник УО Института „Др Симо Милошевић“, предсједник УО Регионалног ронилачког центра, члан УО ПВК Јадран, члан Школског одбора ЈУСМШ „Иван Горан Ковачић“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here