ПОКРЕНУТ КОНТИНУИРАНИ ДИЈАЛОГ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ И МЕДИЈА

Стварање амбијента у којем ће сви медији у Црној Гори моћи да раде професионално на тржишту на којем ће важити транспарентне процедуре и једнака правила за све, јасан је циљ ове Владе  – оцијенио је премијер проф. др Здравко Кривокапић на првом у низу састанака са представницима медија.

Како је саопштено из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, Кривокапић и министарка овог ресора мр Тамара Срзентић, са сараднициима започели су Континуирани дијалог са медијима.

Влада је у финалној фази дефинисања пакета подршке медијима, који ће се састојати од Јавног конкурса за КОВИД-19 који ће Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија ускоро расписати, те да се разматрају и друге мјере, истакао је Кривокапић.

Он је казао да је заједно са министарком Срзентић покренуо Континуирани медијски дијалог како би се, кроз серију отворених и конструктивних састанка, ријешили вишегодишњи проблеми медијске заједнице у Црној Гори, који се односе, прије свега, на неравноправан статус медија на медијском тржишту, али унапређење институционалног и нормативног оквира у којем медији дјелују.

– Ова Влада жели да, без обзира на уређивачке политике, дефинише јасне процедуре и правила како би средства из буџета Црне Горе која се опредјељују за медијске садржаје, била распоређена на транспарентан начин  – наводи предсједник Владе.

Премијер Кривокапић је саопштио да је Влада већ отпочела активности на изради Медијске стратегије, али да циљ није доношење документа која немају адекватну примјену, већ она која ће у пракси бити имплементирана и чији ефекти ће бити мјерљиви. Такође, је казао да је упознат са замјеркама које су пратиле доношење медијских закона и да се сва ова питања у наредном периоду морају размотрити кроз унапређење постојећих рјешења или израду нових.

Према ријечима министарке Срзентић, медији у Црној Гори треба да имају адекватан амбијент у којем дјелују како би могли да несметано и професионално раде свој посао.

– У наредном периоду кроз овај механизам и кроз анкете које смо покренули, циљ нам је да препознамо потребе и проблеме медијске заједнице. Ако вас не питамо и не ослушкујемо, онда ни јавне политике немају своју сврху  – оцијенила је она.

Представници медија су поздравили покретање дијалога у циљу рјешавања проблема медијског сектора, те указали на финансијске проблеме са којима се суочавају усљед пандемије коронавируса. Такође су указали да је у наредном периоду неопходно на системски начин прићи рјешавању проблема, кроз унапређење медијске регулативе, те увођења транспарентног приступа у погледу финансирања из јавних средстава.

Циљ Континуираног дијалога са медијима је добијање информација о највећим изазовима из системског угла, како би се удруженим снагама постигла дугорочна рјешења у изазовима са којима се сусрећу сви представници медијске заједнице у свом раду.

Поштујући епедимиолошке мјере, премијер Кривокапић и министарка Срзентић ће се и у наредном периоду састајати са представницима медија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here