ПОКЛОН ДОСТОЈАН ГРАДА – КОНЦЕРТ МЈЕСНЕ МУЗИКЕ ЂЕНОВИЋ ЗА ПAМЋЕЊЕ

Оркестар Мјесне музике Ђеновић сјајним наступом на платоу испред Општине Херцег Нови поклонио је граду још један незабораван концерт. Публика је уживала уз препознатљиве старе мелодије, упаковане у модеран звук.

Цупкали су окупљени Новљани и гости уз “New York, New York”, “Y Viva España”, “Lets stick together”, “Louie, Louie”, “Hit the road Jack”, “Југ”, а запјевао је и диригент Бранко Рајачић.

Модераторка вечери Марија Ристић подсјетила је на седамдесете, односно златне године Херцег Новог, на Бродоградилиште, оснивање Више физиотерапеутсе школе у Институту, добитзнике Октобарских награда: Институт, Војна болница, ОШ “Орјенски батаљон”, КУД Слога и ПК Субра. Тих година у Херцег Нови дошла је и свјетска шаховска елита са Боби Фишером на челу на турнир у хотелу Плажа.

– Само неколико година раније овдје је живио Иво Андрић. Херцег Нови је постао једини град у којем је он саградио свој дом. За вријеме Андрићевог боравка у Нјегошевој 65, ту је био и Зуко Джумхур, који је рекао да овдје све живи од сунца и због сунца и да у нашем граду није срео лошег човјека. Нјих двојица вријеме су проводили са Војом Станићем, Босиљком Пушић, Михајлом Лалићем, Стеваном Раичковићем и многим другим умјетницима – испричала је Ристић.

Она је подјсетила Новљане и на катастрофални земљотрес, у којем је и Мјесна музика Ђеновић остала без просторија, али и поред тога, бенд и данас постоји “искусан, а увијек млад”.

Потпредсједник општине Херцег Нови Мирко Мустур, није крио задовољство концертом Мјесне музике Ђеновић, чији је до недавно био дугогодишњи предсједник, истучући да му је посебно драго јер млади људи воде оркестар и да у будућности могу бити само још бољи.

– Надам се да ће и наредно обиљежавање Дана града обогатити још неким концертом, у међувремену, наравно, Празник мимозе и сва остала културна дешавања – казао је Мустур.

Пандемија корона вируса стопирала је како концерте, тако и планове да се униформе Мјесне музике Ђеновић обнове, али према ријечима Мустура, град се полако опоравља, па се нада да ће се оно што је обећано остварити.

Диригент Мјесне музике Ђеновић Бранко Рајачић је задовољан реакцијом публике, која је, како каже, у Херцег Новом увијек на врхунцу. Када је ријеч о наредним концертима Рајачић каже да има позива.

– За сада имамо најаве за концерт у Подгорици у децембру и око Нове године са Порто Новим, још увијек није званично, ми се свакако припремамо, спремамо нове ствари –  казао је Рајачић.

Ансамбл је синоћ наступио су без униформи, не зато што су тако жељели, већ зато што их уопште немају, прича за РТХН потпредсједница Милица Матовић.

– Већ двије године крпимо крај с крајем, позајмљујемо униформе једни другима да бисмо изашли на наступ, али то једноставно тако више не може. Имамо доста нових чланова, а прикључило нам се и доста дјеце, па више не можемо размјењивати да би се комплетирали. Не видим да је ишта отишло у неком бољем смјеру, да је некоме Мјесна музика приоритет, али мислим да би одређени људи могли да се заинтересују за нас – наводи она.

Матовић је казала да су након наступа двије мајке затражиле да учлане своју дјецу у оркестар, тако да ће сада он бројати 12 малишана, односно преко 50 чланова, па је финансијски неизводљиво набавити униформе за свакога.

Новљани су фантастичан наступ Мјесне музике Ђеновић наградили громогласним аплаузом и измамили оркестар на бис.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here