Појава изгубљеног дневника капетана Ива Визина

Капетан Предраг Кузмановски, аутор књиге о Бокељу, кап. Стевану Вукотићу – првом Србину који је опловио свијет – објавио је бродски Дневник за који се мислило да је изгубљен: Дневник брика „Сплендидо“ којим је капетан Иво Визин 1852-1859. као први Бокељ на свом броду опловио свијет.

Дневник–албум капетана Ива Визина, или „Дневник Сплендида“, који је његов заповједник и власник, капетан Иво Визин, написао и поклонио аустријском цару Францу Јосифу I, првобитно је било дио цареве личне библиотеке, а касније је постало дио фонда Аустријске националне библиотеке.

Овај се дневник, са становишта наше поморске историографије сматрао се изгубљеним, баш као и официјелни бродски дневник (Ship`s Log) самог брика „Сплендидо“, који је 1859. године предат на проучавање Централној поморској влади у Трсту и касније однесен за Беч.

Дневник–албум сада је пронађен а Кузмановски је приредио фототипско издање  али смањених димензија јер оригинал има димензије 40×60 цм.  Датум израде „Дневника Сплендида“ је 11. јун 1860. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here