Подржан Предлог Закона о ограничавању цијена

Скупштински Одбор за економију, финансије и буџет једногласно је подржао Предлог закона о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи, преноси РТЦГ.

Министар економског развоја и туризма, Горан Ђуровић, казао је да је Влада на сједници 5. маја закључила да остаје при том предложеном акту.
-Предлагањем овог закона Министарство је створило законски основ за ограничење цијена производа од посебног заначаја за живот и здравље људи у случајевима постојања озбиљних инфлаторних ризика, као и поремећаја на тржишту”, објаснио је Ђуровић.
Законом је, како је навео, предвиђено да ће Влада подзаконским актом утврдити мјере ограничавања цијена, као и листу производа на које се мјере односе, уз обавезу да најмање једном у три мјесеца преиспитује своју одлуку.

-Који ће се производи наћи на листи зависи од процјене Владе у датом моменту, али се свакако подразумијева да су у питању основне животне намирнице. Када су у питању врсте мјера које Влада може да пропише у циљу ограничавања цијена, то могу бити одређивање максималне малопродајне цијене, фиксне цијене производа и марже”, додао је Ђуровић.

Према његовим ријечима, Министарство је развило посебну методологију праћења цијена основних животних намирница на мјесечном нивоу, која се базира на подацима које добија од Управе за инспекцијске послове, односно Тржишне инспекције, а које се прикупљају са терена.

-На тај начин располажемо са информацијама о цијенама и маржама за 22 основне прехрамбене намирнице или производа”, рекао је Горан Ђуровић и подсјетио да слична законска рјешења постоје у свим земљама региона и многим земљама Европске уније (ЕУ).
Он је поручио да ће Влада, приликом доношења одлуке, водити рачуна о набавној цијени производа, као и малопродајној маржи, како само трговци не би били у губитку.

ИЗВОР: РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here