Подршка радницима Института Игало из УССЦГ

Унија слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) у потпуности подржава напоре радника Института „Др Симо Милошевић“ да штрајком упозорења покушају указати свим одговорним субјектима и доносиоцима одлука, као и свеукупној црногорској јавности, на изузетно тешку ситуацију у којој се налазе.

-Недопустиво је да радници у Црној Гори, а посебно здравствени радници, своја радна права и професионални интегритет морају штитити радикалним штрајкачким активностима попут блокирања саобраћајница, протестима и др, а којима све чешће свједочимо. Зар је то друштво којем стремимо и пут европских интеграција који смо одабрали? Упркос тешкој егзистенцијалној ситуацији у којој сте се нашли, ваша борба за опстанак уједно и борба за очување Института као својеврсног и јединственог драгуља Црне Горе, који је због недомаћинског односа доведен до саме ивице пропасти, што посебно уважамо, наведено је у писму подршке које је Синдикалној организацији Института Игало упутила Унија слободних синдиката Црне Горе.

Поручују да се о здравственом туризму у Црној Гори не може говорити без Института, чије је отварање планирано за крај овог мјесеца.

-Зато УССЦГ апелује на Владу Црне Горе и ресорна министарства да учине све што је у њиховој моћи у циљу очувања Института и стварања услова за његово даље пословање. Чувајући једну од највећих и најпознатијих установа за физикалну, рехабилитациону и превентивну медицину за дјецу и одрасле сачуваћемо будућност свих запослених у Институту и њихових породица, као и будућност свих грађана Херцег Новог, цијеле приморске регије, те цијеле Црне Горе, имајући у виду значај који Институт има као гигант у овој грани дјелатности, саопштили су из УССЦГ.

Досадашњи неуспјешни покушаји приватизације Института и однос надлежних према њему, како поручују, само су доводили до урушавања Института и покушаја обарања његове цијене, како би као такав био повољан „плијен“ за наводне „стратешке инвеститоре“.

-Таквој незаконитој, неморалној и нездравој пракси приватизационих поступака мора се статити на пут. Институт “Др Симо Милошевић” је бренд по којем је препозната Црна Гора, са изузетно вриједним просторним потенцијом на “пјени од мора”, а да би тако и остало држава мора задржати управљачки пакет у својим рукама. Осим тога, Институт је од круцијалног значаја за град Херцег Нови и за његов даљи развој као туристичке дестинације. До сада је, нажалост, херцегновска привреда била жртва катастрофалних приватизација и примјер небриге о општем добру (Општа болница “Мељине”, ХТП Бока). Због тога се даље урушавање Института не смије дозволити и ми морамо инсистирати на његовом опоравку, поручују из УССЦГ.

Закључују да је борба радника Института, борба свих грађана Херцег Новог.

Институт као једино преостало велико предузеће које директно или индиректно обезбјеђује приходе већем дијелу Игала мора се, прије свега, одржати у животу, а потом му се мора вратити репутација по којој је био познат. Зато ће Унија слободних синдиката Црне Горе у потпуности подржати сваку вашу активност на његовој заштити, а изнад свега на заштити радних и социо-економских права вас као запослених, а тиме и егзистенције ваших породица, наведено је у саопштењу УССЦГ.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here