Прекинута претрага на мору, сутра велика свеобухватна акција

Због лоших временских услова и слабе видљивости потрага за дјечаком Н.В. који је нестао 17. јануара завршена је за данас. Побољшање времена очекује се сутра, када ће се у акцију укључити рониоци Морнарице и Службе заштите из Котора.

Како је за РТХН казао руководилац у Регионалном центру за подводно деминирање и обуку ронилаца Бијела, Данило Мијајловић, претрагу су отежали су јаки таласи и удари вјетра.

– Видљивост је била прилично лоша, око метар и по. Прегледали смо једну зону на дубинама од 20 до 30 метара. Сутра очекујемо много боље услове, бољу видљивост и мирније море, тако да потрагу настављамо ујутру у осам сати – инфомише он.

Према ријечима помоћника директора Управе поморске сигурности и управљања лукама, Жарка Лукшића, сутра се очекују бољи временски услови и велика координисана акција из ваздуха, на површини мора и под водом током цијелог дана.

– Успјели смо да ангажујемо рониоце из Службе заштите из Котора. Ангажоваћемо војно ваздухопловство Црне Горе, њихов хеликоптер. Додатно, долазе нам два чамца из Бара велики САР 1, САР 2 је на војном пристану. Ангажоваћемо све остале државне и приватне институције, као што је било прије два дана, када су временски услови били повољни – наводи он.

Лукшић сутра очекује преко десет пловила, а како наводи упућен је захтјев Министарству одбране да појача логистичку подршку.

– Рониоци Морнарице Војске Црне Горе биће присутни у зони претраге. Сутра ћемо око 10 часова, у координисаној акцији свих ронилаца проширити реон претраге и надамо се позитивном исходу – казао је Лукшић.

Наводи да је претрага на мору данас била јако отежана због временских услова и велике замућености воде, због чега су у ризику од повреда сви актери који учествују у акцији, као и пловила и опрема од оштећења.

Претражен је читав акваторијум од улаза у Бококоторки залив, преко Кумбора све до Њивица, а претрагу је обављао и хеликопетр Фронтекса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here