Поднијет 921 захтјев за стицање црногорског држављанства пријемом

У Црној Гори је, од почетка ступања на снагу Одлуке о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом до 15. априла поднијет 921 захтјев за стицање црногорског држављанства пријемом, казали су Министарства унутрашњих послова (МУП).

Из тог ресора су подсјетили да су, сходно Закону о црногорском држављанству, у обавези да одлуку по поднијетим захтјевима донесу у року од једне године од дана покретања поступка.

“До сада ниједна особа није стекла црногорско држављанство на основу ове одлуке, казали су из МУП-а агенцији МИНА.

Експерт за статусна питања странаца и миграната Бојан Бугарин је оцијенио да је врло реално очекивати да пет до седам хиљада странаца у току ове године, поднесе захтјев за стицање црногорског држављанства, уколико измјене Одлуке остану на снази у наредном периоду.

Како је појаснио, Одлука је омогућила свим странцима, који имају најмање десет година привременог боравка, не прецизирајући врсту привременог боравка, да аплицирају за стицање црногорског држављанства.

-Могућа је и комбинација привременог и сталног боравка, па тако на примјер, могућа је комбинација девет година привременог боравка и година сталног боравка, додао је Бугарин.

Он је, на основу истраживања и података до којих је дошао, процијенио да би се око десет хиљада црногорских држављана, који имају и држављанство неке од држава чланица Европске уније, ЕФТА-е и САД-а, као и пребивалиште у тим земљама у којима остварују и бирачко право, могло наћи под ударом најављених измјена и допуна Закона о регистрима пребивалишта и боравишта, у смислу губитка пребивалишта у Црној Гори.

-Значајан дио од тог броја и могао би се наћи под ударом Закона о црногорском држављанству, у дијелу губитка црногорског држављанства по сили закона, за оне који су та друга држављанства стекли након 3. јуна 2006, додао је Бугарин.

То би, према ријечима Бугарина, у коначном могло довести и до брисања тих особа из бирачког списка Црне Горе.

Он је казао да, када је ријеч о Србији, на основу анализа које је радио, процјењује да је од 50 до 80 хиљада држављана Црне Горе након 3. јуна 2006. стекло држављанство Србије, као и да већина њих има пребивалиште у Србији и остварује бирачко право у тој земљи.

-Тиме се стварају претпоставке за губитак црногорског држављанства по сили закона, као и за губитак пребивалишта у Црној Гори, сходно најављеним измјенама и допунама Закона о регистрима пребивалишта и боравишта, што у коначном може довести до губитка бирачког права у Црној Гори, појаснио је Бугарин.

Извор:РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here