ПОДЈЕЉЕНИ СТАВОВИ О ИЗГРАДЊИ РИБАРСКЕ ЛУКЕ У ЗЕЛЕНИЦИ

Црна Гора је једина медитеранска земља која нема рибарску луку, али на путу ка чланству у Европску унију, неопходно је затворити поглавље број 12 које се односи на безбједност хране и 13 које се односи на рибарство.

Како се чуло на данашњој Централној јавној расправи о Нацрту одлуке о утврђивању локације за постављање, односно изградњу рибарске луке у Зеленици, гдје је према просторном плану за обално подручје одређена локација за њену изградњу, држава није у довољној мјери укључила рибаре у тај поступак.

Иако није постојала законска обавеза, у локалној управи су, ипак, организовали расправу како би чули мишљења и ставове грађана Херцег Новог и Зеленике, казао је менаџер Општине Душан Вукић.

– Следећи корак након расправе, који ресорно Министарство предузима је израда елабората о социо-економском и еколошком утицају на животну средину на локацији у Зеленици. Свјетска банка, која финансира пројекат, има строге услове у израдама тих елабората – информисао је он.

Елаборат ће, како је казао, показати оправданост изабране локације и иградњу луке.

Вукић је истакао да без рибарске луке нема рибарства, ни подстицајних кредита за набавку рибарских бродова и опреме, а флота не може покрити ни 10% дозвољене квоте за излов.

Рибарска лука у зеленици предвиђа преко 20 комуналних везова за власнике барки из Зеленике, а њеном изградњом приобални дио добиће штеалишну стазу. 

– Сваки корак, од пристајања брода, до истовара рибе, транспорта, складиштења и продаје биће стрикто прописан, јер Свјетска банка неке финансирати пројекат који није испоштовао све еколошке стандарде – казао је он.

Изградња луке предвиђена је Стратешким планом развоја општине до 2027. године и предстaвља почетак великог инвестиционог циклуса у Зеленици.

Представница Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Директорица Директората за рибарство Катарина Бурзановић, истакала је да када је покренут пројекат рибарске луке у Улцињу рибари су такође били забринути због негативних утицаја.

– Ситуација је потпуно другачија. Успјели смо да разувјеримо рибаре и локалну зајендицу да их, на неки начин, убједимо да ће са рибарском луком бити задовољни. На крају смо дошли до рјешења, што је препорука и Свјетске банке, да то буде мулти-функционална лука, гдје ће мјесто, осим рибара, имати и локална заједница – казала је она.

Предраг Вујновић из Мјесне заједнице Зеленика питао је зашто лука у Зеленици није предвиђена гдје је постојећа лука. Како је рекао одлука Скупштине Црне Горе из 2018. године дефинише локације за рибарску луку: Шквер, Мељине, Лазарет, Нјивице и Змијице, а не центар Зеленике.

– Нама би онда могао крузер да приђе на 300 метара, и то су пројектанти могли направити, јер ту је у оптицају 30 милиона. Зеленичани на овај начин остају без територије, без плажа, ми нисмо против, али шта да кажемо дјеци, нећете се купати у Зеленици, морате ићи у Мељине или Кумбор – казао је он.

Предсједник Удружења професионалних рибара на мору, Марко Кисе је казао да је лука у Зеленици најбоље рјешење, јер је би се тиме изглед Зеленике побољшао. Проблем је, како додаје, што немају дефинитивно рјешење.

– Ми имамо Лазуре гдје нам држава није обезбиједила везове. То смо дали Специјалном државном тужиоцу, приватном адвокату за надокнаду штете, и ми сада у овом тренутнку покушавамо ријешити проблеме – истиче он.

У Програмском  задатку са елементима урбанистичко-техничких услова за израду техничке документације за објекат рибарске луке  је планирано да капацитет буде за 20 пловила дужине до 30 метара и 30 половила чија је дужина до 10 метара. Такође, неопходно је оставити могућност да унутар луке постоје и комерцијални везови.

Расправа је окупила велики број рибара и грађана, који су изнијели подијељена мишљења о изградњи рибарске луке на овој локацији.

1 COMMENT

  1. Svi se bore da imaju neku investiciju ovog tipa u blizini svoje kuće u zemljama u okruženju a i našim gradovima samo u Zelenici ljudi vide loše nešto u svemu što je planirano . Bolje je ovako smeće na sve strane neuredjene površine uz magistralu i more . Podjite u Meljine ili na Škver pošto nidje drugo niste ni bili pa recite šta tu ne valja . Samo tamo idete da se slikate kada treba što se ne slikate na te plaže Zeleničke .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here