Почео 27. ХАПС – Позориште је прије, послије и изнад свега

Сусрет у позоришту, под окриљем 27. Херцегновских априлских позоришних свечаности, недостајао је претходне двије године, премда је и у том периоду ХАПС очувао традицију кроз радиофонско стваралаштво оживјевши радио драме. Ипак, ишчекивање оваквог сусрета публике и глумаца на сцени потврдио је да је позориште прије, послије и изнад свега, широко, дубоко, простор и прилика да учимо и боље разумијемо и себе и једни друге.

Предсједник Општине Стеван Катић, отварајући 27. издање ХАПС-а је истакао да је вријеме  пандемије показало  колико је позориште неопходно за испуњен живот, али и одао признање за оно што је  ХАПС урадио претходне двије године, јер је  спајајући позориште и радио овај фестивал одржао традицију и послао поруку да ће умјетност без обзира на околности увијек наћи свој пут.

– Публика у Херцег Новом воли позориште па не чуди што је са одушевљењем дочекала 27. ХАПС. Већ током Празника мимозе свијетла су се вратила на новску сцену, а наредних 15 дана очекује нас богат програм који ће уистину бит празник театра. Општина је и ове године генерални покровитељ фестивала са жељом да позориште буде доступно што већем броју наших суграђана. Основна порука овогодишњег ХАПС-а гласи да је за пуни живот позоришта потребан сусрет са публиком. Магије нема без позорности и реакције  посматрача. Стварању истинских тренутака и њихово проживљавање   непотпуно је без одговора из затамњене  сале. Позориште и гледаоци једно су другоме потреба, закључио је Катић и пожелио гледаоцима да уживају у „путовању у које ће их одвести 11 представа“ а  ХАПС-у да  дуго траје . 

Представа која је отворила 27. Херцегновске априлске позоришне свечаности „Примадоне” продукција је Југоарта из Београда, а у главним улогама су Тања Бошковић и Рада Ђуричин. Режију потписује Ирфан Менсур, а постпродукцију „Impressario“

У ХАПСу и ове године заједно стварају живу чаролију ЈУК Херцег фест и Херцегновско позориште, уз Општину Херцег Нови која је генерални покровитељ, Радио телевизију Херцег Нови која је медијски покровитељ фестивала, те медијских спонзора: Радио телевизија Црне Горе, ТВ Прва, Портал Hercegnovicool, Радио Јадран, Радио Тиват, Радио телевизија Никшић и медијска кућа Дан, као и спонзора вечерашње представе: Институт Игало, компанија Lighthouse – Градска кафана Херцег Нови и цвјећара Мирта.

Вриједи подсјетити, Херцегновско позориште остварило је значајне успјехе у скорије вријеме међу којима су награда за Царево ново одијело као најбољу представу на 26. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Сарајеву, а ова представаје селектована за међународни фестивал позоришта за дјецу и младе у Новом Саду међу 47 пројеката из девет земаља.

Програм 27. ХАПС-а:

16.04. субота, 19:00
ПОЛА ПОЛА
текст Милена Богавац / режија: Бранко Илић
ФДУ Цетиње, Градско позориште, Театар младих

18.04. понедељак, 20:30
САН О БОКИ мјузикл
текст: Пеђа Ристић / режија: Петар Пејаковић
БРУНА Херцег Нови

19.04. уторак, 19:00
НИКО СЕ НИЈЕ НАУЧЕН РОДИО
(представа за дјецу 5+)
текст и режија Жана Гардашевић
Мали атеље “Арлекин”

20.04. сриједа, 20:30
ЛИЈЕВО, ДЕСНО – ГЛУМАЦ
Зијах Соколовић
Yуго арт

21.04. четвртак, 19:00
ЕНЕРГИЈА И ЈА
(представа за дјецу 5 +)
текст и режија: Душанка Белада
Мали атеље “Арлекин”

25.04. понедељак, 20:30
У АГОНИЈИ
Мирослав Крлежа/адаптација и режија Ана Ђорђевић
БЕО АРТ 2015

26.04. уторак, 20:30
ЗАБОРАВЉЕНЕ
текст: Јелена Јовановић / режија МаријаМиленковић
БЕО АРТ 2015

27.04. сриједа, 20:30
БАЛАВА
текст:Дуња Матић / режија Андреј Носов
БЕО АРТ 2015

28.04. четвртак, 20:30
ЛУТКА СА КРЕВЕТА БРОЈ 21
Ђорђе Лебовић/Ана Ђорђевић /режија Слободан Бранковић
БЕО АРТ 2015

30.04. субота, 20:30
КОЗОЦИД
текст и режија: Вида Огњеновић
ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ Подгорица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here