Почели преговори о повећању зарада у здравству

Фото: Влада Црне Горе

Потпредсједник Владе за рад, образовање, здравство и социјална питања Срђан Павићевић састао се са представницима репрезентативних синдиката здравства, који су најавили штрајк због ниских примања. Како је нагласио, ово је тек почетак преговора и очекује да ће се са новим Законом о зарадама  наћи дугорочно рјешење за средњи медицински и немедицински кадар у здравственим установама.

Данашњи састанак је почетак разговора између свих релевантних представника Владе и представника самосталног и репрезентативног синдиката здравства око најављеног штрајка у вези са ниским примањима, односно потребом повећања плата, наведено је у саопштењу.

-Јако ми је драго да су колеге и са једне и са друге стране схватиле да је ово процес договарања и да тај процес не може бити отворен и затворен на једном састанку. Поготово, да се никакве одлуке и ставови не могу доносити априори. Став Владе, Министарства здравља и Кабинета потпредсједника у чијој је ингеренцији здравство, јесте да ћемо све ствари око зарада у здравству издефинисати Законом о зарадама у јавном сектору који ће на прољеће бити спреман. Тај закон ће бити кровни документ који ће покушати да исправи све аномалије које сада постоје. Конкретно, за средњи медицински кадар и немедицинско особље, јако је битно направити стратификацију свега онога што значе њихова примања, јер не можемо средњем медицинском кадру давати иста примања независно од комплексности њиховог посла и количине ризика, казао је Павићевић.

Закон о зарадама у јавном сектору, како је рекао, треба да се уради по принципу партнерства.

-Представници Владе и синдиката морају сјести за сто и урадити све што је у њиховој моћи да оно с чим располажемо расподијелимо на најбољи могући начин. А то значи да Закон треба да претрпи значајне измјене и модификације како би у другом кораку, Грански колективни уговор, с ослонцем на Закон могао изнијансирати специфичности које се тичу примања медицинског и немедицинског кадра. Без дијалога релевантних саговорнука и социјалних партнера не можемо да долазимо до закључака и рјешења. Коначно у овој земљи морамо да схватимо да нема и не може бити једностраних иступа и ултиматума. Дијалог је почетна премиса. А наши разговори су тек почели. Свакако да ће бити комплексни, јер морају да дају најбоља рјешења која ће задовољити и једну и другу страну, нагласио је Павићевић.

Истакао је да ће Министарство финансија рећи има ли простора за повећање.

-Ја лично сматрам да не треба бити ригидан. Да морамо схватити да здравство није профитабилна дјелатност. То је дјелатност која пакује један производ који нема цијену. Тај производ се зове здравље нације. Здрава нација може све. Болесна нација не може ништа, закључио је Павићевић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here