Планови Владе до 2030. обухватају и градњу обилазнице око Херцег Новог

Јасан став Владе је да се до 2030. године започну и реализују значајни инфраструктурни пројекти међу којима је и брза саобраћајница дуж Црногорског приморја, у оквиру које ће бити и обилазница око Херцег Новог, казао је министар саобраћаја и поморства, Филип Радуловић.

Он се састао са предсједником општине Херцег Нови, Стеваном Катићем са којим је разговарао о актуелним али дугорочним  саобраћајним пројектима који ће рјешити саобраћајне гужве у тој приморској општини.

– Када говоримо о гужвама током сезоне, морам напоменути да интензивно радимо на   успостављању међународне линије која ће повезати Будву и Дубровник у љетњој туристичкој сезони што ће умногоме  растеретити гранични прелаз између Црне Горе и  Хрватске -казао је Радуловић.

Он је поновио да Министарство улаже значајна финансијска средства у развој путне инфраструктуре кроз изградњу нових и реконструкцију постојећих путева у циљу боље саобраћајне повезаности и смањења гужви. Радуловић очекује и да ће на поновљеном јавном позиву „Монтепута“ до краја јуна бити изабран пројектант за израду идејног рјешења преласка Бококоторског залива и да ће овај вишедеценијски проблем успјешно бити ријешен савременом саобраћајном везом преко мора.

-Оно што желим да нагласим јесте да су са аспекта надлежности Министарства саобраћаја и поморства, испуњени сви прописани услови за проглашење луке  „Лазуре“ у Мељинама за луку  наутичког туризма-марину, истакао је Радуловић.

Предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић казао је да је у току процес пројекције трасе локалне заобилазнице, а ради се и идејно рјешење наставка те  обилазнице. Оба пројекта су јако важна с обзиром на то да прва фаза иде од Суторине до Зеленике, а наставак обилазнице до Мориња што ће значајно смањити километражу када се долази из Котора, односно када се иде према Котору или Никшићу.

-Ја се надам да ћемо почетак радова имати већ наредне године и да ће се на тај начин растеретити и ријешити макар дио проблема када је у питању саобраћај кроз Херцег Нови- навео је Катић.

Како је истакао, у фокусу је била и тема везана за луку у Зеленици за коју је прије више година покренута процедура добијања дозволе за пристајање крузера.

-Постоји велико интересовање бројних компанија и привредника Боке да се омогући пристајањје крузера у зеленичкој луци и вјерујем да ће то бити омогућено за наредну сезону – казао је Катић.

Извор: Дан

2 COMMENTS

  1. Kako bi bilo da Opštinari Herceg Novog prvo malo bolje razmisle o konceptu pristajanja kruzera u Zelenici? Da li će kruzeri prvo pristajati u Zelenici, pa potom nastavljati ka Kotoru? Siguran sam da putnici primarno žele da dožive putovanje kroz zaliv Boke Kotorske, i posjetu starom gradu Kotoru. Da bi kruzer pri povratku pristao i u Herceg Novom – to mi ne izgleda vjerovatno. Zelenika za kruzere – to mi više liči na nečiji kompleks niže vrijednosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here