План спашавања Института Игало сутра на дневном реду Владе

Комисија за рјешавање статуса Института за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“ одржала је данас трећу сједницу, након низа консултативних састанака и радног састанка са менаџментом и представницима синдиката Института који је одржан 18. марта. 2024 у Игалу.

Осим чланова Комисије, сједници су присуствовали представници Института „Др Симо Милошевић“, Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови,  представник Агенције за заштиту конкуренције и заштитница имовинско-правних односа.

На предлог премијера, План спашавања и реструктурирања је проширен са два нова корака. Наиме, заузет је став да се већ у првом кораку направити процјена вриједности Института од стране независног процјенитеља и да се на бази ове процјене Влада обрати мањинским акционарима са понудом за (1) откуп акција или (2) њихово сразмјерно финансијско учешће у пакету мјера за спашавање и реструктурирање Института.

 С обзиром да је Комисија дефинисала све кораке у циљу спашавања Института с којима су упознати премијер, менаџмент Института и представници синдиката Института, уз закључке са данашњег састанка који се тичу процјене имовине и учешћа мањинских акционара у цијелом процесу, сјутра ће се на редовном засиједању Владе наћи пуна информација о Плану спашавања и реструктурирања Института.

Без обзира на одговор мањинских акционара, Влада ће бити у прилици да заузме коначан и званичан став на План спашавања који предлаже Комисија и око кога постоји највећи степен сагласности, а који је у потпуности усклађен  са правилима и принципима додјеле државне помоћи.

Подсјећања ради, План спашавања и реструктурирања тј. ребрендирања Института Др Симо Милошевић“: подразумијева 3 корака и то: помоћ мале врједности  од 300 000 € ради обезбјеђивања наставка рада  (де минимис), потом,  помоћ до 10 мил € која се даје на 6 мјесеци ради деблокаде рачуна, наставка рада и обезбјеђивања ликвидности, уз обавезу  да се у тих 6 мјесеци  направи квалитетан план реструктурирања од стране реномиране свјетске агенције који ће проћи процедуру одобравања од стране надлежних органа и  добити дозволу за реализацију. На тај начин ће се стећи услови за вишемилионска улагања у даљу ревитализацију и ребрендинг Института Игало.

Овакав план не само да рјешава акутну кризу у којој се Институт налази него отвара могућности проширивања и унапредјења пословања у свим сегментима, како на средњорочном тако и на  дугорочном плану. Институт би на тај начин могао освјежити свој већ постојећи бренд и подићи своју конкурентност на иностраном тржишту.

Као што је више пута речено, Влада нем стратешких дилема везано за план спашавања Института,  уз императив  да рјешење мора  бити  унутар  законских оквира и у духу најбоље европске праксе,  и уз услов да се мањински акционари правовремено изјасне о својој улози и могућем финансијском учешћу од самог старта у реализацији предложеног плана спашавања, наведено је у саопштењу.

 

1 COMMENT

  1. Varam te Bože,odugoblacenje i rastezanje u nedogled ,sve poznato ko ES 2.Stavite vi Institut pod javno zdravstvo ,obnovite radni kadar koji ste svojim ponasanjem otjerali a onda se igrajte sa Rakcevićem i ostalim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here