ПКЦГ: Предстојећа сезона би требало да надмаши претходну

Предстојећа љетна туристичка сезона би, према букингу и резервацијама хотелских капацитета, требало да надмаши прошлогодишњу, саопштио је предсједник Одбора Удружења за туризам и угоститељство Привредне коморе, Ранко Јововић.

Оптимистична очекивања, према његовим ријечима, потврђују саобраћајне гужве и излетничке туре у предсезони, као и добар букинг хотелских капацитета и најаве за главну сезону.

-Добро је да су хотели букирани, да је најава јако добра, као и предсезона, што видимо по саобраћајним гужвама и излетничким турама на приморју. Свједоци смо да је јако пуно туриста већ кренуло са аспекта крузера и излета и да то већ даје одређене резултате који указују на то да ће ово бити једна рекордна сезона, рекао је Јововић у интервјуу агенцији Мина-бусинесс.

Додао је да се неке ситуације, нажалост, и даље понављају изразивши надуда ће радови на путној инфраструктури на приморју бити завршени врло брзо, како би туристи могли несметано да бораве у Црној Гори.

-Недавно смо имали сједницу Одбора у вези са праћењем наредне љетње сезоне, на којој смо донијели 23 закључка. Ту смо таксативно навели проблеме које би требало ријешити и то смо прослиједили Влади.

Претходна љетна туристичка сезона била рекордна, казао је Јововић, наводећи да су, према подацима Централне банке, остварени приходи 1,52 милијарде еура, што је раст од 44 % у односу на 2022. годину и 38 % више него 2019. године.

-Укупно учешће прихода од туризма у бруто домаћем производу (БДП) у прошлој години је 22,13 %, што јасно указује на велики значај тог сектора за црногорску економију. Ако узмемо да туризам генерише и саобраћај, пољопривреду, трговину и остале услуге, онда је тај проценат још већи и показује да је туризам мотор црногорске привреде.

Истакао је да је и поред рекордних прихода претходне сезоне забиљежен раст трошкова у дијелу зарада, недостатак радне снаге и набавке, због чега пословни резултати нису били на очекиваном нивоу, али да су туристички посленици, упркос свему, задовољни.

Јововић сматра да је сива економија највећи проблем црногорског туризма, као и да би држава требало да предузме одговарајуће инспекцијске и остале мјере које би допринијеле његовом рјешавању.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here