Пјесници о Андрићу – мудраци o филозофу

Манифестација „Иво Андрић наш савременик“, настављена је синоћ програмом насловљеним „Пјесници о Андрићу“, у башти куће нобеловца а са публиком су били Будимир Дубак и Вишња Косовић.

Будимир Дубак  подсјетио је  да се Андрић током четири деценије стално враћао Нјегошу и писао есеје о његовом стваралаштву сагледавајући га из најразличитијих углова, а у једном који је настао у Италији открио је стварни временски распон везаности за Нјегоша.

– За сваког од нас који смо од дјетињства нераздвојно везани са Нјегошевим стихом и са љепотом и моралном величином тога стиха, путовати по Италији значи сјећати се неизбјежно и његовог путовања по њој. Али и гроб Лјубе Ненадовића у Бранковини буди мисао о Нјегошу. Та мисао је Андрића пратила цијелог живота у најразличитијим приликама, поводима и временским размација – навео је Дубак.

Као што се у Херцег Новом сретао са књижевницима, па на неки начин и са Нјегошем са којим је био у сродству предања, у матрици језика и завјета косовског, Андрић се, нарочито у другој и трећој деценији 20. вијека сусретао са највећим умовима и филозофима истакла је професорица филозофије, књижевница Вишња Косовић, наводећи у наставку неколико занимљивих филозофских теза о Андрићу и његовом стваралаштву.

– То је она генерација филозофа, која је направила философски обрт у савременој филозофији. Ту, прије свега, мислим на логички круг, језички обрт. Андрић је заиста доктор филозофије, човјек филозофкосг образовања и филозофске снаге поетског приповједања, то је баштина настала из  филозофије егзистенције, коју баштини Андрић – казала је она.

Косовић је устврдила да тек треба да се појаве праве, моћне студије Андрићеве филозофије јер он јесте био и филозоф и мудрац.

У другом дијелу вечери Дубак и Косовић говорили су своју поезију инспирисану Андрићем.

Манифестација “Иво Андрић наш савременик” биће настављена вечерас, а од 21 сат очекује нас пјесничко вече Бећира Вуковића, разговор ће водити књижевник Желидраг Никчевић. Почетак програма у амфитеатру Куће нобеловца Ива Андрића заказан је за 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here