Паркови маслина на три локације у Херцег Новом

НВО Инфоспорт ЦГ Бар данас је садњом маслина испред Дјечијег дома Младост у Бијелој, вртића Наша радост на Савини и средње школе Иван Горан Ковачић реализовао програм Еко дан Боке.

Циљ акције је подизању еколошке свијести суграђана и подстицај да се безрезервно ангажују на заштити и унапређењу животне средине. Испред све три установе у ХН засађено је по 10 маслина и тако формирани паркови „Маслињака дјеце Бара и Црне Горе”. Више од двије деценије барска нво реализују стратешки план Еко културне обале Бара у којем је посебно фокусирана маслина, казао је предсједник Миодраг Бановић.

-Са овим данашњим програмом Еко дан Боке формирано је осам паркова маслина. Прво су били маслињаци дјеце Бара, а од прошле године смо проширили да буду маслињаци дјеце Бара и ЦГ. Дали смо предлог, а надам се да ће то бити усвојено, да се ураде еко паркови дјеце сјевера ЦГ. Циљ нам је да нашу еколошку државу ЦГ што више озеленимо, казао је Бановић.

Директорица вртића Тамара Живановић истиче да су саднице посветили колегиницама које су отишле у пензију или више нису са њима.

-То су истакнуте особе које су својим радом доприњеле да ова установа буде центар лијепог васпитања и образовања Код дјеце смо жељели да развијемо тај осјећај да чувају природу и брину о биљкама. На Савини имамо сјајно и велико двориште и сматрали смо да је ово најбоља локација да се маслине засаде.

Акцију је подржала и Општина ХН, а потпредсједница Весна Самарџић истиче да ова акција буди дјечију креативност, али и оплемењује природу.

-Саднице маслина ће у великој мјери доприњети хортикултури дворишта , али и цијелог града и посебно ми је задовољство што дајемо допринос и тако пробудимо свијест о важности хортикултурног уређења и оплемењивања простора новим садницaма како на подручју града тако и залеђа.

У акцији садње маслина учествовали су припадници Војске ЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here