Отворен Украјински центар у Херцег Новом

Украјински центар који ће укључивати кризни штаб за помоћ Украјинцима, образовно-културни простор и филијалу представништва Украјинског удружења „Добро дјело“ отворен је у Херцег Новом.

Амбасадор Украјине у Црној Гори Олех Херасименко је на отварању казао да је ово други украјински центар који је током овог мјесеца отворен у Црној Гори, што свједочи све већој пажњи коју амбасада пружа Украјинцима који живе у свим дјеловима ове земље.

– Отварање центра је резултат заједничког рада амбасаде Украјине и украјинске асоцијације Добро дјело, а помогла је и њемачка организација Хелп. Центар је отворен на темељу украјинског кризног штаба који је успио да пружи помоћ за преко 800 Украјинаца. Њих 500 добило је разне врсте материјалне помоћи, а 70 украјинских породица добија и даље материјалну помоћ захваљујући центру. Осим хуманитарне сврхе, центар има и улогу одјељења украјинске асоцијације „Добра дјела“ у ХН и биће и културно образовни центар. С обзиром на то да се доста Украјинаца нашло у иностранству, кроз овај центар чуваћемо и промовисати културу међу Украјинцима, Црногорцима и гостима овог града – казао је амбасадор Херасименко.

Украјинци у Херцег Новом добро памте како смо прије пар година жељели да отворимо центар баш у овом граду, казао је конзул  Украјине Микаил Шматов.

– Украјинска заједница у Херцег Новом увијек је била најактивнија и најкреативнија и ми смо срећни што коначно отварамо овај центар који ће омогућити реализацију идеја и потенцијала. Општина Херцег Нови је доста специфична у политичком смислу. Има разних политичких странака са разним ставовима према Украјини и нама је јако важно да овдје буде организован украјински центар који би чувао украјинске интересе и заједницу – навео је Шматов.

Предсједница украјинског удружења „Добро дјело“ Ана Мариниченко казала је да су дуго сањали отварање мреже украјинских ценатра у Црној Гори.

– Морамо да се држимо заједно и помажемо једни другима. Захваљујем свим међународним организацијама и посебно Црвеном крсту који је пружио значајну помоћ народу Украјине који је побјегао од рата. Захваљујем и УНХЦР и њемачкој организацији Хелп који помажу све наше културне и хуманитарне пројекте. Највеће хвала нашим волонтерима који су главни актери наших дјелатности – казала је Мариниченко.

Секретарка Црвеног крста Милена Шћекић казала је да ће организација ЦК увјек бити ту да свима пружи помоћ.

– Надам се да ће ово бити мјесто гдје ће Украјинци моћи да спроводе своје активности и да неће бити само фокусирани на заједницу већ цјекупно друштво у Херцег Новом. Тако заједно растемо – поручила је Шћекић.

Украјински центар недавно је отворен и у Подгорици. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here