„Дани баштине“ на Орјенском седлу током викенда

Манифестација Дани баштине“ у оквиру које ће бити одржано шесто Првенство ЦГ у градњи сувомеђе и осмо ревијално бућарско првенство биће одржана током викенда на Орјенском седлу. Очување баштине, спорт, рекреација и забава, заједнички су карактеристике ова два догађаја.

Првенство у градњи сувомеђе биће одржано у суботу, 13. августа, док ће у недељу 14. августа у сарадњи са БК Вал бити уприличен уникатни турнир.

Вјештина градње у камену на суво је до скора била свакодневна потреба и преносила се са генерације на генерацију. Данас је ово знање у постепеном процесу нестајања, а један од начина очувања и представљања је Отворено првенство Црне Горе у градњи сувомеђе, за просторе наше земље јединствено такмичење, у којем трочлане екипе имају 15 минута да сазидају сувомеђу дужине 4 и висине 1 метар. Бодује се величина, али и квалитет градње. Најбоља екипа добија, као пехар прелазни камен, “Орјенску бужу”, информишу из ПК Субра.

Зог на Орјенском седлу обновљен је 2015. године, а сваког августа се одржава Ревијално бућарско првенство, које окупља бућаре из Боке Которске, али и региона.

Пријаве екипа за Отворено првенство ЦГ у градњи сувомеђе: (вибер) 069 360 803. / Пријаве екипа за Ревијално Бућарско првенство: 069 366 173.

Организатор Отвореног првенства у градњи сувомеђе је Парк природе “Орјен”, а домаћин ПК Субра”.  Субра” је организатор Ревијалног бућарског првенства, а технички организатор бућарски клуб Вал”. Догађаја се одвија уз подршку Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу општине Херцег Нови, Доо Вал Гојковић”, а гастро-сувенире за Првенство у градњи сувомеђе обезбиједило је НВУ Руке”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here