Отворен џез фестивал – доза несвакидашњег, филмског и романтичног

Концертом словеначког џез бенда „Функтура“ у Дворани „Парк“ синоћ је почео  џез фестивал „Џез беј Херцег Нови 2023“.

Ово је јубиларни 10. Фестивал, а према ријечима организаторке, директорице НВО “Jazz bay“ Нађе Караџић, квалитет и бројност концерата даје им за право да вјерују да овај пројекат завријеђује пажњу публике и институција.

-Захваљујући добром одабиру учесника са међународном репутацијом и њиховим умјетничким дометима џез беј је оставрио публикацију европског значаја. Самим тим ушао је у манифестације које су врло важне за промоцију овог града.  Циљеве које смо поставилинаставићемо да радимо и даље и са још већим ентузијазмом, казала је Караџић.

Фестивал је отворио секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица и подсјетио на мисао Арта Блејкија да „џез музика спира прашину свакодневног живота“.

-Тако и јесте, јер џез има моћ да нашој једноличној свакодневици да дозу нечег несвакидашњег, филмског па чак и романтичног. Посебно ми је драго што се Херцег Нови може  поред свих осталих културних дешавања може похвалити једном оваквом манифестацијом који чува и његује квалитетну музику, казао је Кисјелица.

Џез бенд „Функтура“ који има 11 извођача: Матјаз Микулетич, композитор, аранжер-тромбон, Карин Земљич-вокал, Матиас Биштан-труба, Томаж Гајшт-труба, Вид Жгајнер-тромбон, Марко Чинчец-клавијатура, Блаж Трчек-тенор саксофон. Јани Проклар-тенор саксофон, Јани Модер-гитара, Ерик Чебокли-бас гитара и Жиг Смрдел-бубњеви.

Карин Земљич-вокал у бенду, казала је за РТХН, да јој је љубав према џезу пренио отац.  Сматра да сада постоји веће интересовање за џез музику.

-Сада људи воле нешто културно, као прије 10 година. Ја имам своју музичку школу  и пуно радим са младима, казала је Земњич.

Вечерас 30.августа, наступиће београдски џез квинтет “Бети и пријатељи „ којег поред легедарне Бети Ђорђевић чине: Макс Кочетов-саксофон, Милован Пауновић-пиано, Бранко Марковић-контрабас и Лука Јовичић-бубњеви.

Покровитељ фестивала је Општина Херцег Нови-Секретаријат за културу и образовање и Секретаријат за друштвене дјелатности, Министраство културе и Министарство економског развоја и туризма Црне Горе, Амбасада Словеније, Туристичка организација ХН, ЈУК Херцег Фест, РТХН, хотел Палмон Бај и Јахтинг клуб.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here