Отворен 57. Херцегновски зимски салон – поетски и креативни изазов за умјетнике

Херцегновски зимски ликовни салон отворен је вечерас у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“. Отварајући  57. издање  ове престижне ликовне манифестације, предсједник Општине Стеван Катић казао је да је Херцег Нови поносан на своје јубилеје  и вишедеценијску традицију читавог низа културних манифестација.

-То потврђује и 57. Херцегновски зимски салон који је, од постанка до данас, прошао прилично дуг пут промјена, али је остао вјеран умјетности и стварању. Успио је и да пређе регионалне границе и у својој поставци да садржи дјела умјетника који стварају на другим континентима, а све то донијело је нову димензију Салону и потврдило његов дугогодишњи квалитет, казао је Катић.

Марковић, Крунић и Катић

У поставци 57. Салона је и дјело нашег истакнутог сликара и вајара Воја Станића.

-.Цијела година поводом прославе његовог 100. рођендана биће испуњена различитим догађајима у Херцег Новом и држави, како би указали на величину његовог дјела, а сви ми имамо част да смо вечерас пред једном од његових умјетничких слика, рекао је Катић.

Он је казао да је  Херцегновски зимски салон веома успјешно организован и честитао селектору Марковићу на изузетно квалитетном одабиру. Поручио је и да ће „заједничким радом и прегалаштвом учинити да се сваке године за новску ликовну светковину чује још даље и да ћемо подизати његов квалитет“.

Прва награда Салона припала је подгоричком сликару Тому Павићевићу за слику „Јагње”.

„Јагње“ Тома Павићевића

Другу награду освојила је Тијана Гордић за рад „Мало изнад хоризонта”, а трећу  Марко Црнобрња за „Сугестију”.

Жири 57. Херцегновског зимског салона радио је у саставу: предсједник др Владислав Шћепановић и чланице Милица Безмаревић Радуловић и мр Анита Шимић.

Салон је ове године окупио 39 аутора из Црне Горе и региона, по избору  селектора, доктора умјетности и архитектуре, Николе Марковића.

-Сам концепт салона је нешто што смо истраживали и сагледавали као могућност и поетског и креативног изазова који ће привући на адекватан начин одговор од најрецентнијих црногорских умјетника, који ће показати на одређен начин и пресјек црногорског стваралаштва, рекао је Марковић.

Тема поставке најстарије ликовне манифестације у региону носи име „Живот је детаљ”, а по ријечима Марковића сви умјетници заступљени у поставци Салона, успјешно су дали допринос бољем поимању, разумијевању и препознавању  свих вриједности које детаљ има и носи у животу сваког од нас.

 

Директорица ЈУ Музеј „Мирко Комненовић“ и Галерија „Јосип Бепо Бенковић“ Гордана Крунић подсјетила је да је крајем 2023. обиљежено 57 година од отварања Галерије а да је Херцегновски зимски салон за својих 57 година постојања „одолијевао бурама, неверама, таласима“.

 

-Имао је плиме и осеке. Дизао се као Феникс и са себе стресао прашину  и пепео који су по њему покушали да поспу, казала је Крунић.

Истакла је да су новом расвјетом, коју су успјели да уз помоћ др Марковића обезбиједе до отварања Салона, овој изложби дали још један детаљ – вишедимензионалност љепоти изложених дјела.

-Херцегновски зимски салон је настао на темељима херцегновске Умјетничке школе, наставља традицију његовања умјетности, чини врело из кога непрестано извиру нови талентовани  умјетници, казала је Крунић и закључила да када неко има добре темеље, традицију дугу 57 година, вјерну публику и дух умјетности „зна се за кога све то чини и коме све то оставља“.

Поставку 57. херцегновског зимског салона публика може видејти до 11. марта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here