Отовић: Од нове Владе очекујемо подршку за пројекте од великог значаја за Херцег Нови

Иван Отовић

Пред новом Владом и скупштинским сазивом су бројни изазови. Општина Херцег Нови од нове власти очекује одговорнији однос по рјешавању питања Болнице Мељине, статуса Института Др Симо Милошевић, изградње заобилазнице, школе у Игалу и реализације многих других изузетно важних пројеката за град и грађане.

Предсједник Скупштине Општине Херцег Нови Иван Отовић је гостујући у Новском јутру коментарисао избор новог предсједника Скупштине Црне Горе и избор 44. Владе, којима су претходиле дуге дискусије које су трајале цијели дан и ноћ:

– Мислим да ми никад нисмо имали довољно развијену политичку културу, нисмо навикли да се власти мијењају на изборима, чак и кад се промијенила власт на изборима 30. августа 2020. године, услиједили су бројни изазови. Сви конституенти тада, владајуће коалиције нису успјели да се изборе у дијелу тога. Али то је и разумљиво. Црна Гора је још у транзицији, још се учимо демократији и политичком дијалогу. Тако да ме не чуде у Скупштини црне траке партије, која је навикла не да учествује у политичком животу Црне Горе као тада најјаче странке, него да влада, оцијенио је Отовић.

Он сматра да политички чинилац нема толику снагу да намеће искључиво своју вољу, него мора да се разговара да се дође до компромиса:

– Ти компромиси морају да буду утемељени на неким вриједностима. Јер компромиси који су ради неких привремених бенефиција, нису дуготрајни и поново друштво и читава политичка елита улази у нове кризе. Толико се прича о Европској Унији, а потребно је учинити доста тога и испунити одређене услове, да би се ушло у ЕУ. Ти фамозни Копенхашки критеријуми (скуп правила која дефинишу да ли држава испуњава услове за придруживање Европској унији) су добри за свако друштво, ако спроведемо истинске реформе.

Отовић објашњава да је потребно испунити одређене услове да би се ушло у ЕУ:

– Ако се само декларативно залажемо за улазак у ЕУ,  а не мијењамо ништа у нашем систему, онда се дешава да немамо функционално правосуђе. Не би се десило да ниједна институција, ево до јутрос није била у свом пуном капацитету. Ријетке су такве државе на европском парламентарном нивоу, које су биле обезглављене у све три гране власти, осврнуо се Отовић.

Отовић је навео да је у друштвеном окружењу какво је наше, добра  страна што је јуче потписан Колективни уговор између Владе и  синдикалне организације Института Др Симо Милошевић.

– То је једна велика побједа, што се тиче синдиката. Ми смо поносни, као Општина Херцег Нови, што смо дали  наш допринос да се дође до компромиса. То је један искорак. Постоји модел за рјешавање питања Института, али нама прије свега, требају јаке институције на нивоу Црне Горе, сматра он.

Иако је Болница Мељине ушла у систем јавног здравства, остали су бројни проблеми:

– Ми их не можемо сами нити их могу запослени Болнице ријешавати без подршке ресорних министарстава, оцијенио је Отовић.

Имаћемо представнике у Влади, у републичком парламенту па да сви заједно радимо на рјешевању проблема и реализацији круцијалних пројеката,  да добијемо заобилазницу, да се започне са изградњом школе у Игалу, јер смо свједоци да ОШ Дашо Павичић преоптерећена и то је наша обавеза. Ми већ сутра од Министарства просвјете морамо тражити да се озбиљно позабави тим питањем. Мора се изнаћи начин да се започне са изградњом те школе…

Упркос кризи како на државном и локалном нивоу, донијели смо у  добрих одлука за грађане  Херцег Новог. Увећали смо студентске стипендије, увећали смо надокнаде за новорођенчад. Донијели смо Одлуку о субвенционисању дијела стамбених кредита за млађе парове. Тај социјални моменат је веома важан, поготово у овим временима, када дивља инфлација. Велики број људи је остао без посла и ми као социјално одговорна локална самоуправа, морамо да водимо рачуна и о тим људима. Имамо за неке ствари ограничена средства. Управо сутра на Скупштини, требало би да изгласамо рекордан ребаланс буџета, скоро 25 милиона еура, што је помак посматрајући године иза нас. Надамо се да ће у наредним годинама тај буџет расти. Сигуран сам да ћемо повећати  издатке за капиталне пројекте, јер је то кључно за све нас који живимо у Херцег Новом.

Скупштина Општине ХН/ архива

Пред одборницима ће на сутрашњој 16. редовној  сједници Скупштине Општине Херцег Нови, бити  22 тачке дневног реда. Сједница је заказана сутра (сриједа) у Великој сали СО са почетком у 10.00 часова.

– Прве двије тачке, Предлог Завршног рачуна Буџета Општине Херцег Нови за 2022. годину, као и  Предлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о Буџету Општине Херцег Нови за 2023. годину  ће бити у првом плану. Вјерујем да ће дискусија бити конструктивна.

Предвиђено је и више одлука о утврђивању локације за постављање, односно, изградњу локалног објекта од општег интереса за град, Луштицу, Мојдеж, Сушћепан, Ђеновић, Кумбор и друге локације, те  јавне пјешачке комуникације – панорамског лифта на локалитету између Шеталишта пет Даница и Дворане „Парк“, Општина Херцег Нови.

Предложено је и разматрање  одлука о одређивању назива насеља, улица и тргова у Херцег Новом, Предлог Одлуке о допунама Одлуке о локалним административним таксама Општине Херцег Нови; Предлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о преносу права оперативног управљања објектом постројења за прераду отпадних вода у Немилој.

На Дневном реду је и Предлог Одлуке о давању претходне сагласности на предлог Одлуке Скупштине Туристичке организације општине Херцег Нови те Предлог Одлуке о давању претходне сагласности на предлог Одлуке Одбора директора ДОО „Чистоћа“ Херцег Нови.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here