Оштећена стабла на приватним парцелама одговорност власника

Фото: Ђорђе Матковић

Забринутост грађана Херцег Новог, након што су се током јуна обрушила два велика стабла, је оправдана, оцијенили су у Служби за инспекцијске послове, а инспектори за хортикултуру редовно обилазе терен и утврђују потенцијално опасне локације.

Због два стабла која су се током јуна обрушила на двије локације у граду, више Новљана изразило је бојазан да би се тај сценарио могао поновити, али са већим посљедицама. Забринутост грађана по овом питању је на мјесту, каже помоћник начелнице Службе за инспекцијске послове Дарко Класић.

– Имали смо ситуацију у центру града, код два лава се, из за сада непознатих разлога, грана ловорике одломила и срећом није никога повриједила нити оштетила аутомобиле. Друга је била на шеталишту, испод музеја, гдје је пало дрво и оштетило још једно, у овом случају питoспор.

Фото: Дарко Класић, помоћник начелника Службе за инспекцијске послове

Има још стабала која су потенцијални ризик за безбједност, а лијепо би било замијенити их новим, младим биљкама. Једно од њих је и криво дрво пиније између Шквера и Јахтинг клуба, на које нам је указао суграђанин Ђорђе Матковић. Ово стабло је под сталним надзором инспекције, објашњава Класић.

– Сваке године обилазимо ову локацију, пратимо ситуацију, надгледамо и сваке године се разматра да ли то дрво треба уклонити или не. Међутим, инспектор за холтикултуру као и надлежне општинске службе гледају да заштите дрво и да га не уклањају без преке потребе. Одлуку је тешко донијети јер је тешко процијенити да ли ће то дрво да се сруши или не. Постоје и други начини да се дрво обезбједи као што су анкерисања, подупирачи и сличне ствари, као што је и било случајева, међутим то дрво пиније је и својеврсна разгледница Херцег Новог.

У случају када се ризично стабло налази на приватној парцели, власник је дужан да га уклони.

– На примјер дуб на Црвеном крсту, који је сув, на приватној је парцели. У тим случајевима, инспектор за хортикултуру даје налог власнику парцеле да уклони стабло о свом трошку, објашњава Класић.

Инспектори за хортикултуру контролишу и стабла која на јавној површини, а која несавјесни грађани покушавају самовољно уклонити.

– Имали смо пријаву из Зеленике да грађани намјерно оштећују платане. То се нажалост дешава и то је елемент прекшајно – кривичног дјела јер нико нема право да самовољно уништава и сјече дрвеће. Било је чак и покушаја паљења дрвета изнутра, убацивања текућина у дрво да би се сасушило јер некоме, из неког разлога то дрво смета.

Уколико је потенцијално ризично дрво на јавној површини комисија утврђује да ли га је потребно уклонити, а у случајевима када власник са приватне парцеле жели уклонити здраво дрво, неопходно га је замијенити адекватном биљном врстом. 

2 COMMENTS

  1. A kad radnik stmbeno komunalnog bez nadzora pocne da šiša grane čempresa, jer ce ga doticni/na kome grane smetaju počastit pa ga i navodi, do te mjere da čempres ne liči više na ništa.
    A onda malo po stablima koja su na privatnoj parceli, jer kao nismo znali da je privatno pa smo iskoristili korpu dok su tu….
    A onda po prijavi niko nema odgovornost, taj isti i dalje radi i šiša za male pare sa sluzbenim alatom i vozilom….
    UŽAS!!!?

  2. Da sve ste u pravu, ali to se ne odnosi na tajkune. Njih nekoliko u ovom gradu je unistilo cijele drvorede da bi prosirili svoje ugostiteljske objekte i nikome nisu odgovarali. Od glave Riba smrdi, tako dok za sve gradjane ne budu isti arsini, anarhija ce da vlada. Samo se podsjetite koliko je palmi i raznovrsnog unikatnog zelenila unisteno na potezu setalista od Galeba do cafe bara Jazz-a!!! Moji prijatelji Gabo Golubin, Djordje Mandic i Tomo Parijez sigurno imaju slike tog dijela setalista prije devastacije, ali to u Crnoj Gori nikog ne zanima. Vazda je ta politika vodjena prema Novome, jer je Novi i u bivsoj drzavi Jugoslaviji bio trn u oku Crnogorskih Separatista koji su vjecno upirali da se grad unisti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here