Особе са инвалидитетом маргинализоване, заслужују већу подршку заједнице

Удружење родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју “Зрак сунца” обиљежило је Међународни дан особа са инвалидитетом модном ревијом, музичким програмом и дружењем у хотелу “Play”.

Посјетиоци су имали прилику да виде уникатне хаљине настале у “Херцегновском модном кутку”, јединственој радионици те врсте у  Црној Гори. У “Зраку сунца”, који постоји већ 19 година, уз подршку локалне управе успјели су да развију три радионице: за израду уникатних сувенира, затим ликовно-сликарску радионицу, а најмлађа је кројачко-дизајнерска радионица, покренута прије четири године. Моделе које су креирале и израдиле чланице “Зрака сунца”,  носиле су волонтерке Црвеног крста Херцег Нови, а свечаност су пјесмом оплеменили чланови клапе “Стари капетан”.

Предсједница организације Љиљана Крстић, казала је да ситуација у свијету није много боља него код нас када је ријеч о положају особа са инвалидитетом, истакавши да заслужују већу пажњу и подршку. 

-Дај Боже да је сваки дан 3. децембар, па да се мало више пажње обраћа на дјецу и омладину са тешкоћама у развоју, уствари на све различитости. Међународни дан особа са инвалидитетом има за циљ промовисање разумијевања питања инвалидитета, права особа са инвалидитетом и добробити које друштво може имати од укључивања ове популације у све области политичког, социјалног, економског и културног живота заједнице. Овај дан пружа могућност да се интензивирају активности како би се постигло потпуно учешће особа са инвалидитетом и једнак третман њихових права у друштву. Особе са инвалидитетом требају више подршке од заједнице, и морају је добити, како би постигли исте животне услове као и други грађани. Та подршка се никада не смије третирати као привилегија – то је њихово људско право, поручила је Крстић.

Она је додала да особе са инвалидитетом морају имати иста права и могућности као и остали грађани.

-У свијету дана живи око 600 000 000 особа са инвалидитетом, а у Црној Гори око 60 000. Својим радним и стваралачким резултатима, интегрисаношћу и утицајем ми представљамо значајан потенцијал и дајемо велики удио у животу цјелокупне наше заједнице. Као особе са инвалидитетом ми достојанствено и поносно  тражимо људска права и једнаке могућности како за појединце, тако и за организације особа са инвалидитетом. Стога нећемо дозволити да нас било ко маргинализује ни дискриминише, да нам ускраћује радна мјеста, ограничава у кретању, укида и смањује права и потцјењује наша удружења.

Крстић је указала да је, сарадњом на свим нивоима, особама са инвалидитетом неопходно обезбиједити непрекинути ланац кретања.

-Широм Југоисточне Европе грађанско друштво, заједно са актерима из приватног, јавног и непрофитног сектора покренуло је неке промјене од индивидуализованих сервиса до кампања, заговарања, правних реформи до стручних обука и проналажење рјешења тамо гдје је могуће. Ове промјене имају за циљ да укажу на вриједности неких од њих и на тај начин докажу да непрекинути ланац кретања за особе са инвалидитетом није никакав луксуз већ изводљив предуслов за инклузивно друштво.

Изградња инклузивног друштва са подстицајним окружењем без баријера за све, укључујући особе са инвалидитетом, постаје међународно призната дужност држава, а такође и свих кључних актера у самој држави. Ово је погодан тренутак, обзиром на реформе Европске уније, и имплементације непрекинутог ланца кретања ће можи да се догоде тек кад пројекти и иницијативе буду  спроведени на локалном нивоу, у сарадњи између локалних власти и кључних актера у изграђеном окружењу и организација особа са инвалидитетом, одражавајући јачање, не само локалних власти, већ и цивилног друштва, поручила је Крстић.

На свечаности су уручене захвалнице за подршку НВО “Зрак сунца” организацијама и појединцима:  АД “Сава осигурању”, НВО “Ружа вјетрова”, КУД “Игало”, Културној мрежи Бијела, волонтеркама Црвеног крста Херцег Нови, Веску Прлаиновићу, Драгомиру Пејовићу, Мири Потпари, Еми Поповић. Теодори Влаовић, Драгани Делић, Ани Коруновски и другима…

1 COMMENT

  1. Grad sunca, zelenila i stepenica ima bahati odnos prema invalidima sa problemima u hodanju.
    Da nije tako, inspekcijske službe bi obratile pažnju da rukohvati ograda uz stepenice ne budu zabarikadirani stolovima i stolicama koji invalidima zagorčavaju ionako težak život. To je sramota i za grad, i za inspektore, i za ugostitelje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here