Основан експертски тим за формирање поставке историјско-меморијалне галерије тврђава Mамула

Фото: РТХН

Компанија ОХМ Мамула Црна Гора, надлежна за реконструкцију тврђаве Мамула у хотел Mamula Island, основала је Експертски тим за формирање поставке нове историјско-меморијалне галерије (ИМГ) у овом хотелу са пет звјездица, смјештеном на острву на улазу у Боку Которску. Тим чине стручњаци из области архитектуре, конзервације, фортификација, туризма као и представници борачке организације и мјештана Херцег Новог и Луштице, саопштено је из компаније.

Д‌јелујући у складу са Законом о заштити културних добара Црне Горе, који прописује да свако културно добро мора имати одговарајући вид презентације, стручном тиму повјерен је задатак да формира „Историјско-меморијалну галерију Тврђава Мамула“ као једног од видова презентације овог културног добра.

Чланови стручног тима су: Катарина Николић Красан, архитекта конзерватор из Тивта; Добрила Влаховић, дипл. конзерватор из Подгорице; др Борис Илијанић, архитекта конзерватор из Херцег Новог; Бранко Томановић, архитекта и члан борачке организације ОБНОР Херцег Нови; мр Иван Тепавчевић, докторанд на Одсијеку за историју, Филозофског факултета у Никшићу; др Илија Мориц, туризмолог и представник локалне заједнице становника Луштице и Радојица Павићевић, стручњак за фортификације из Херцег Новог.

На свом првом саставку чланови стручног тима дефинисали су главне принципе стратегије по којој ИМГ треба да прикаже цјелокупан историјат културног добра тврђава Мамула и њен значај са архитектонског, историјског, културног, амбијенталног, војног и других гледишта. Како је предвиђено, општи концепт поставке ИМГ-а састојаће се од три главне компоненте – сталне поставке, мултимедијалне презентације и веб странице посвећене Галерији. Кључни сегменти презентације ће обухватити сљедеће фазе: историјску генезу утврђења и његове архитектуре, периоде током Првог и Другог свјетског рата, те актуелну обнову.

Одмах ће се приступити и прикупљању додатне и припреми постојеће грађе за сталну поставку, мултимедијалну презентацију и веб-сајт, уз прибављање формалних сагласности за коришћење историјске грађе из релевантних архива, као и из приватних извора. У наредним данима ће бити расписан јавни позив грађанима Боке Которске који посједују артефакте које желе да донирају за поставку ИМГ-а. Након тога услиједиће и ангажман релевантних компанија за реализацију презентације Историјско-меморијалне галерије.

Mamuna Island приказује аутентичну културну и историјску баштину у архаичној, али елегантној аустро-угарској тврђави из 19. вијека, преуређеној уз примјену најсавременијих технологија у софистицирани хотел који гостима нуди боравак у оквиру 32 собе и апартмана. Посебно мјесто заузимаће Историјско-меморијална галерија која ће током цијеле године бити отворена за јавност, да би посјетиоци могли да се упознају са причом о овом острву.

-Послије вишегодишње обнове, с поносом можемо рећи да острво и тврђава Мамула, вјековни чувар Боке Которске, више није рушевина препуштена забораву. Ревитализација острва и рестаурација тврђаве изведени су са највећом пажњом, у складу са највишим конзерваторским принципима и уз поштовање аутентичног природног амбијента и историјске архитектуре. Јединствени склоп природе и људског прегалаштва уз помоћ савремених техника и технологија постао је музеј на отвореном. Као додатак томе, мултимедијалном поставком историјско-меморијалне галерије гостима и посјетиоцима показаћемо најљепше и најтеже тренутке историје Мамуле, значајне историјске личности и пресудне догађаје“, рекла је Катарина Николић Красан, главни архитекта конзерватор.

Од самог почетка пројекта Мамула замисао Samiha Sawirisa, власника компаније закупца острва – Oraskom Develompment Holding, била је да се максимално очувају аутентични дух и амбијент тврђаве и острва, уз минималне интервенције и грађевинске захвате. Са аспекта очувања културне баштине, током извођења конзерваторских и других радова консултоване су све надлежне локалне и државне институције. Поред чињенице да се Бококоторски залив налази на Листи свјетске баштине УНЕСЦО-а, један од циљева је да Mamula Island постане једна од препознатљивих дестинација у Црној Гори и региону која ће наредних година допринијети позиционирању земље на свјетској туристичкој мапи.

Сваке године, годишњица ослобођења Мамуле у Другом свјетском рату обиљежава се комеморацијом и полагањем вијенаца на острву, уз учешће борачке организације ОБНОР Херцег Нови, представника локалне заједнице Луштица и Општине Херцег Нови, представника борачких организација из Боке и региона, као и породице и пријатеља бивших затвореника, саопштено је из те компаније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here