Општина преко јавног извршитеља наплатила дио потраживања од Вектра Боке

Окончањем имовинско-правних односа између локалне управе и компаније Вектра Бока створени су услови за изградњу аутобуске станице у Игалу. Наиме, Општина Херцег Нови је, умјесто судским поравнањем, преко јавног извршитеља стекла право над имовином која је била неопходна за изградњу дуго очекиване аутобуске станице.
Како за РТХН објашњава предсједник Општине Стеван Катић, у судском поравнању дуг Вектра Боке био је око 1,9 милиона еура, што је требало да буде компезовано кроз дио парцеле површине око 11 хиљада квадрата за аутобуску и парцелу површине 12 хиљада крвадрата на другој локацији за изградњу спортских терена.

-Обје одлуке су од јавног интереса, тако да ту имовину нико други не може да користи осим Општине Херцег Нови, јер она треба да буде у јавној употреби. Употребили смо и тај следећи корак и преко јавног извршитеља успјели смо да дођемо до те имовине и наплатимо наше потраживање – навео је он.
Један од главних предуслова за наставак реализације пројекта изградње аутобуске станице, како објашњава Катић, било је рјешавање питања спорне парцеле, што је окончано прије 15ак дана.

-Општина је била у повољнијој ситуацији, па је од тих 1,9 милиона, због процјене која је била нешто мања, наплатила 1,7 милиона. Остало је неко потраживање од неких 200 хиљада еура, које ћемо тражити кроз друге поступке. Иначе, Вектра има још пуно дуговања према локалној управи – прича Катић.
Остала дуговања, како је казао, уписана су на хипотеку на осталу имовину уништене компаније, а која ће бити наплаћена кроз стечајну масу, јер ће у наредном периоду бити уведен дуго пролонгирани стечај.

-Требало је то раније завршити, како не би имали овакве руине од хотела у граду, већ да буду продати кроз стечајни поступак, као што је продат хотел у Њивицама, који данас јако добро послује, а сличан је поступак окончан након пропале приватизације – наводи Катић.
Предсједник Општине сматра да је потребно наћи квалитетне партнере, али да је прије тога неопходно да у Привредном суду и у врху државе схвате да се ова ситуација мора рјешавати, јер је од приватизације ХТП Боке прошло 15 година, а ништа се није помјерило са мртве тачке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here