Општина Херцег Нови и ове године субвенционише ђачке карте

Почео је пријем захтјева за помоћ при куповини ђачких претплатних карата, које ће Oпштина Херцег Нови и ове године субвенционисати. Сви заинтересовани, родитељи и дјеца захтјеве могу могу поднијети до средине октобра у Грађанском бироу, на шалтеру Секретаријата за културу и образовање.

Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало је истакла да се Општина Херцег Нови труди да омогући ђацима и наставницима да уче и раде у што бољим условима. Једна од битних ставки, када је ријеч о школовању, су претплатне аутобуске карте, а ученицима који путују Општина нуди могућност субвенције трошкова превоза.

-У претходном периоду смо усвојили одређене одлуке које помажу и дјеци и родитељима да што безболније прођу кроз саму школску годину. Ми већ четири године дајемо подршку која се тиче бесплатног превоза за наше ђаке. Та одлука се односи прије свега на подршку дјеци која путују са сеоских подручја, али веома важан аспект је и подршка дјеци која уче одређене образовне профиле у Котору и у Тивту, које немамо у нашој средњој мјешовитој школи, казала је Замбелић Пиштало.

До средине октобра примају захтјеве, а у формулару који заинтересовани могу узети у грађанском бироу јасно је назначено шта је све потрербно за остваривање овог права.

-Захтјеви се подносе преко шалтера Секретаријата за културу и образовање. Неопходно је доставити уредну документацију, попунити формулар у којем постоје одређене назнаке које се тичу социјално-економске ситуације породице, затим потврду из школе да је тај ученик похађа,као и увјерење о пребивалишту, објашњава Замбелић Пиштало.

Додаје да ће родитељи и дјеца правовремено добити повратну информацију да ли је њихов предмет позитивно рјешен.

– Захтјеви се примају до средине октобра тако да родитељи још имају времена да доставе документацију. Оно што је показатељ из претходних година је да ова ставка, иако је у финансијском смислу изузетно захтјевна за локалну самоуправу, представља значајну подршку родитељима да лакше прођу школску годину, с обзиром да су сви издаци и расходи које свака породица током школске године по тој основи сноси изузетно велики, закључила је Замбелић Пиштало.

Буџетом општине Херцег Нови за 2022. годину за субвенције ђачких карата предвиђено је 50 000 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here