Дани културне баштине посвећени тврђавама Херцег Новог

Програмима посвећеним градским тврђавама Херцег Нови ће 15. и 16. септембра обиљежити Дане европске баштине, чији је циљ приближавање културне баштине широј јавности.

Програм „Сторија о новским тврђавама“ биће уприличен 15. септембра у башти Градског музеја „Мирко Комненовић“, са почетком у 19.30 часова.

О фортификацијама, које су непроцјењив дио културне баштине, говориће др Илија Лалошевић, професор Архитектонског факултета Универзитета Црне Горе који је докторирао на тему “Фортификациона архитектура Боке Которске од XV до краја XVIII вијека”, и Радојица Павићевић, аутор књиге “WERK – Аустроугарске тврђаве у Црној Гори” за коју је добио аустријско одликовање за очување културне баштине.

Документарни филм „Бока-тврђава“ биће приказан у башти Куће нобеловца Ива Андрића 16. септембра од 19.30 часова.

Филм се бави темом фортификација у Боки которској насталих у периоду аустроугарске владавине над тим простором.

Потписују га редитељ Данило Вујачић и сценариста Петар Попадић, снимљен је у продукцији организације „КОД“, а подршку реализацији пружио је и Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

Изложба на отвореном „Тврђаве Новог, некад и сад“ биће постављена у пјешачкој зони Његошеве улице, од 15. септембра до 7. октобра.

Поставка ће свједочити о изгледу новских тврђава у прошлости и данас, а фотографије које су дио тог колажа уступилису: Архив Херцег Нови, Радојица Павићевић, фотографи Милош Самарџић, Звездана Кујовић и Вук Илић.

„Новске тврђаве у очима дјетета“ назив је ликовног конкурса за предшколце и основце који Секретаријат за културу и образовање реализује у сарадњи са васпитно-образовним установама на територији града. Конкурс је отворен од данас, 13. септембра до 20. октобра.

Секретаријат је позвао све херцегновске основне школе да 15. и 16. септембра за ђаке организују групне посјете и обилазак тврђава, како би допринијели да новска дјеца буду боље упозната са културном баштином свога града.

Организатор програма „Дани културне баштине: Новске тврђаве“ је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови, у сарадњи са Јавном установом „Херцег-фест“ и Јавном установом „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.

Дане европске баштине сваког септембра обиљежава 50 земаља потписница Европске конвенције о култури, кроз организовање догађаја на локалном и националном нивоу, а у односу на јединствену тему која се бира на европском нивоу. Тема Дана европске баштине 2022. године је „Одржива баштина“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here