Општи колективни уговор учинити транспарентним

Медијске информације о припреми потписивања Општег колективног уговора, као и разговори социјалних партнера о модалитетима измјене Закона о унутрашњој трговини у дијелу који се односи на нерадну недјељу биле су теме варедног засиједања Одбора удружења трговине Привредне коморе Црне Горе.

Како је саопштено из ове институције, трговци су исказали подршку Привредној комори у захтјеву да се потписивање Општег колективног уговора одгоди док његов садржај не буде транспарентан и доступан широј привредној заједници, како би се она о свему изјаснила.

Општи колективни уговор, како је казао предсједник Одбора, Јован Лекић, јако је важан за цијело друштво, јер дефинише односе између послодаваца и запослених.

Предсједник Одбора удружења трговине Привредне коморе, Јован Лекић

– Не може се доносити на нетранспарентан начин и иза леђа црногорске привреде, а ових дана смо свјесни да најреферентнија црногорска пословна удружења, међу њима и Привредна комора, упућују апеле надлежним органима да се не жури са потписивањем ОКУ јер га треба учинити јавним и доступним широј привредној заједници – навео је он.

Према његовим ријечима, један од најјачих Одбора ПКЦГ, који окупља три четвртине црногорске трговине сматра да је неопходно по овом питању чути јасан став црногорске привреде и зато траже хитну сједницу Управног одбора Привредне коморе у проширеном саставу како би се упутили децидни ставови према надлежним органима о потреби изналажења оптималног модела рјешавања овог питања у корист послодаваца, запослених и државе.

Потпредсједник Привредне коморе Никола Вујовић позвао је привреднике на проактиван приступ и континуиране активности којима би се на најбољи начин изборили за своје интересе по питању ОКУ и нерадне недјеље.

– Сигуран сам да о најважнијим питањима, попут ових, послодавци и запослени могу наћи заједнички језик, те да се досадашњи наратив да је ријеч о супростављеним странама мора промијенити и да само кроз договор и налажење најбољих рјешења ово друштво може ићи напријед – закључио Лекић.

Црногорски привредници мишљења су да је потребно омогућити рад недјељом током љетње и зимске туристичке сезоне, уважавајући специфичности наше економије, попут сезоналности пословних процеса, као и да је потребно регулисати продају индустријских производа на пијацама и да на начин на који је регулисана нерадна недјеља, исто правило важи за све маркете који послују у оквиру пијаца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here