Проблеми Болнице Мељине и Института комплексни, Влада тражи дугорочна рјешења 

Предлогом државног буџета који је за наредну годину пројектован на 2,85 милијарди еура, за Фонд здравства предвиђено је 380 милиона.

Како је за ТВ Вијести казао Лука Ђукановић из Директората за пројекте, здравствени туризам и иновације у Министарству здравља, у плану је дигитализација система, а у току су изградње и санације неколико здравствених институција, међу којима и Специјална болница „Васо Ћуковић“.

Када је ријеч о проблемима Болнице Мељине и Института „Др Симо Милошевић“, Ђукановић прича да је до сада одржан низ састанака, али проблеми су комплексне природе и не зависе само од Владе, већ и од других иституција.

– Министарство здравља је заиста става да Болница мора да се врати у здравствени систем, а када је Институт у питању, да се нађе модел дугорочне одрживости, јер морамо бити свјесни да је нелогично да имамо установу таквог капацитета, искуства и репутације на обали мора, која тражи помоћ државе, умјесто да она помаже државу – наводи он.

Појашњава да је Влади у интересу да за Институт изнађе дугорочно рјешење, а не да сваких пар година сервисира дугове, међутим због тајности података није у могућности да открива детаље.

– Влада Црне Горе ће урадити све да испуни циљеве како би обје институције остале финкционалне и у државном власништву. Да ли ће то бити у будућности приватно-јавно партнерство, остаје да се види. У кратком року чекамо одлуке других институција – казао је Ђукановић.

У Болници Мељине, како сазнаје РТХН, радници још нису примили октобарску плату, а залихе које набављају привредници као донације су при крају. Стечајни управник продужио је рок за постепено затварање Болнице до краја новембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here