Опрема за ватрогасце у оквиру ИПА програма Западнохерцеговачке жупаније и општине Херцег Нови       

Фото: Архива РТХН

У оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Црне Горе и Босне и Херцеговине „Resilient Border“  – Унапређење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе – Отпорна граница, нову опрему су добила и добровољна ватрогасна друштва Западнохерцеговачке жупаније и Општине Херцег Нови. Урађена је и Процјена ризика од катастрофа за општине које су укључене у прекогранични пројекат Отпорна граница.

Припадници Службе заштите и спасавања и добровољних ватрогасних друштава, су именовани у заједнички прекогранични тим који чине ватрогасци општина Груде, Посушје, Широки Бријег и град Љубиње. Из Црне Горе у прекограничном тиму су ватрогасци општине Херцег Нови, казала је за РТХН координаторка за пројекте Емилија  Кнежевић из Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови:

-Циљ је да се обучавају за заједничке интервенције, као и интервенције на локалном подручју. Они ће проћи и низ едукација. Јуче смо имали прилику да присуствујемо једном тренингу у Љубушком, гдје су наши припадници прошли први модел обуке за претраживање у рушевинама. Тим је опремљен са комплетном опремом и алатима посљедње гаранције. Састоји се од ватрогасног одијела, шлема са интегрисаним наочарима, интегрисаном  лампом, заштитним рукавицама, као и напртњачама.Вриједност опреме је близу 20 000 еура. Опрема је набављена средствима ЕУ фондова и има све стандарде, како би ватрогасци у току интервенције били адекватно заштићени.

Један број припадника ватрогасаца је опремљен, а настојаће кроз будуће пројекта да сви припадници Службе и добровољних ватрогасних друштава добију адекватну опрему која ће допринијети њиховој што бољој заштити током интервенције.  

Кандидоваће и врсте обука гдје ће се добијати лиценце за одређенe акције спасавања:

– Крој овај пројекат смо урадили и Проциејну ризика од катастрофа Општине ХН и општина Западнохерцеговачке жупаније гдје смо идентификовали који су то највећи хазарди. Из тих највећих опасности настојаће да припаднике константно обучавају, да се усавршавају да би што брже реаговали, да би акције биле што успјешније и са што мањим посљедицама.

Програм прекограничне сарадње  „Resilient Border“ под мотом: Будимо спремни отпорни и спасени, финансира Европска Унија.

Општи циљ пројекта је побољшати систем превенције и управљања ризицима како би се повећала отпорност на природне катастрофе и катастрофе узроковане човјеком на подручју Западнохерцеговачке жупаније и Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here