Оперативни штаб за заштиту и спашавање упутио апел грађанима

Континуирано предузимајући активности које проистичу из надлежности МУП-а, у просторијама Директората за заштиту и спашавање одржан је састанак Оперативног штаба за заштиту и спашавање којим је предсједавао руководилац Оперативног штаба Миодраг Бешовић. На састанку је анализирана тренутна ситуација због угрожености Црне Горе усљед повећаног пожарног ризика, узрокованог неповољном метеоролошком ситуацијом, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

На састанку је констатовано да у овом тренутку систем функционише организовано и спроводи адекватне превентивне и оперативне мјере и активности у циљу сузбијања појаве и гашења пожара на отвореном простору. Сви субјекти система за заштиту и спашавање као и Војске Црне Горе стављени су на располагање.

Како је Оперативни штаб за заштиту и спашавање оперативно мултиресорско тијело, договорено је да свако из своје надлежности предузме неопходне радње, како би успјешно одговорили неком сложенијем сценарију, уколико се појави. Представници државних органа у овом штабу добили су конкретна задужења у циљу анализе расположивих ресурса и припрема за организовани одговор уколико то ситуација буде налагала.

Такође, закључено је да одговор у борби против пожара мора бити системски, што подразумијева укључивање свих капацитета како на локалном, тако и на државном нивоу.

Са састанка је упућен апел грађанима да схвате озбиљност ситуације и поступају у складу са препорукама и наредбама, те да не пале ватру на отвореном и не користе пиротехничка средства, саопштили су из Министарства унутрашњих послова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here