Неопходна измјена Закона о заштити и спашавању

Закон о Заштити и спашавању није на најбољи начин дефинисао статус ватрогасаца, па је неопходна његова измјена, став је челника херцегновске Службе заштите и спашавања, која се ових дана дана бори са пожарима у залеђу нашег града.

Актуелни систем заштите и спашавања у Црној Гори, како законодавно, тако и системски, лоше је постављен. Неопходна је измјена Закона о заштити и спашавању у циљу побољшања статуса ватрогасаца, као и поједностављење процедура када је потребна помоћ државе.

Постојећа законска рјешења нису стручно уредила систем заштите и спашавања, посебно у области заштите од пожара, који представљају 90 % свих послова заштите и спашавања, казао је за РТ ХН Златко Ћировић, начелник Службе заштите и спашавања.

-Ја последњих мјесеци активно учествујем у активностима које предводи Инжењерска комора Црне Горе, и ми тражимо да се промијене закони у систему заштите, јер ови закони који су тренутно на снази апсолутно не испуњавају систем који би требало да функционише, а функционише заиста слабо, то морамо да признамо.

Сав посао гашења пожара свео се на локалне службе заштите и спашавања, сматра Ћировић, и додаје да је неопходно поједноставити процедуре када им је потребна помоћ државе.

-Локалне службе су главни носиоци свега што се дешава. Држава је ту, некако по страни, што није добро, зато ми преко Инжењерске коморе покушавамо да направимо комисију, предлажемо да се направе нови закони и надам се да ћемо у неко догледно вријеме доћи до тога. Рецимо, било би пуно лакше и продуктивније да ми упутимо захтјев Министарству одбране па да они упуте летјелицу, него да овако идемо „около-наоколо“, поручио је Ћировић.

Иницијатива о измјенама Закона и бољем статус ватрогасаца, упућена је Инжењерској комори, која од Министарства унутрашњих послова очекује реакцију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here