Од јесени бржи проток робе преко граница

Прије нешто више од два мјесеца Управа царина и прихода почела је са примјеном пилот пројекта НЦТС фаза 5. Ријеч је о новом компјутеризованом царинском систему, који има за циљ убрзање царинских процедура између Црне Горе и Европске Уније.   

Пилот пројекат који се, за сада, спроводи само на царинским испоставама Дебели бријег и Даниловград, до краја ове године до када и траје, досадашњу папирологију послаће у историју.

Према ријечима самосталне царинске инспекторке Маје Вучинић сва комуникација одвијаће се електорнски што ће убрзати проток роба преко граница. 

-Привредници ће путем овог пројекта комуницирати електронски и тако размјењивати податке и информације о конкретном транзитном поступку. Царинска служба ће податке о свим царинским поступцима преко електронских порука размјењивати и са осталим царинским службама и Европском комисијом, чиме ће омогућити континуирано и несметано кретање робе од мјеста отпреме до мјеста одредишта, објашњава Вучинић.

У току је тестирање овог сиситема како би се утврдила његова функционалност и отклониле неправилности, али и како би се ускладио са захтјевима међународне конвенције. Прије самог почетка пројекта цариници и шпедитери прошли су неопходну едукацију.

-Овом су претходиле обуке царинских службеника и обуке службеника привредног друштва Монтеномакс, које је поднијело прве транзитне декларације. У наредном периоду у пилот пројекат ће се прикључити и друге царинске испоставе и други привредни субјекти. Планирано је да до краја септембра укључимо све царинске испоставе и све привредне субјекте у овај систем, како би била пуна примјена на националном нивоу током октобра, рекла је Вучинић.

Црна Гора ће бити међу првим државама које ће имплементирати НЦТС фазу пет пројекта, закључила је Вучинић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here